Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roten till det goda

Annons

Att ge sig tid att sitta ner och prata, ta en bit mat och njuta av skön musik är viktigt för människorna. Man bör ta vara på vårt mångkulturella samhälle, menar Klaus Pontvik, född och uppvuxen i Uruguay.
När vi träffar honom står han tillsammans med matgurun Inger Grimlund, som med sin vanliga entusiasm visar fram sin och Sofia Thronêts bok ”Typ Mat – i köket alltså” samtidigt som Klaus håller upp en trälåda med vita, gula och orangea morötter.
– Kockkolloverksamheten, som inspirerat till boken, är helt enastående. Barnen får verkligen aktivera alla sinnen. Det var en härlig upplevelse att se dessa barn växa och blomma. De hängde med och tog på sig rollen som kock. De blev faktiskt stora på en gång. Här fick vi belägg för att delad glädje är dubbel glädje, säger Klaus som varit med som gästkock vid sidan av sitt Eko caféet, Uppsalas eget kulturcafé.
Klaus har som miljöagronom och tidigare svensk ordförande i Miljöförbundet Jordens Vänner rest runt och propagerat för ett rättvist miljöutrymme för alla. I takt med att jordens resurser ska delas av allt flera måste alla ta ansvar för att dagens slöseri i västvärlden upphör.
På Stockholmsmässan, ”Det goda köket”, bjöd han på en färgglad sallad och en smeksamt god morotssoppa.

Solsoppa
(2 personer)

4 rejäla morrötter
1/2 lök, röd eller gul
2 klyftor vitlök
1 bit röd chilipeppar, färsk spansk
lite olja
2 apelsiner
2 tsk curry
salt
1 1/2 l vatten

Skala och hacka morötterna. Finhacka löken. Kärna ur och strimla chilin.
Häll lite olja i kastrullen och fräs samman morötter, lök och chili med några stänk curry. Häll över 1–1 1/2 l vatten. Koka under lock i ungefär 25 minuter eller tills morötterna är mjuka. Mixa samman och smaka av med salt och eventuellt mera curry. Pressa saften ur apelsinen och häll ner den i soppan strax innan serveringen. Apelsinsaften får inte koka då försvinner C-vitaminerna.


Morotssallad
4 morötter helst i blandade fäger, gul, orange och vit
eller 2 morötter, 1 liten kålrot och 1-2 palsternackor

Skär rotfrukterna i lagom stora bitar.

Marinad:
3-4 msk fin olivolja
1/2-1 apelsin
1 knippe rucolasallat (spara några hela blad till garnering)
1 vitlöksklyfta
salt efter smak
ev lite nymalen svartpeppar

Hacka vitlöksklyftan och rucolasallaten samt pressa saften ur apelsinen. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ca tre minuter.
Häll marinaden över rotfrukterna och låt salladen stå svalt, helst ett dygn, innan den garneras med grovhackad rucola och serveras.

För mer information om Kock-Kollo kontakta sKOLLOv på adress: Alsnögatan 7, 116 41 Stockholm, tel 08-743 01 35 eller e-post: info@skollov.com.

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons