Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rostrosor på bergvägg

Annons

De 60 meter höga bergväggarna i Dalhalla känns betydligt högre när man står nedanför. En tre meter hög tulpan upphängd på berget känns märkligt liten i sammanhanget.

Fler plåt-blommor dyker upp på berget när man rundar sista backen ner i gropen. Installationen ingår i Konstfrämjandets satsning på att föra konsten in i kalkbrottet.

Kanske kan den här ganska blygsamma utställningen bli början på en större konstsatsning i Dalhalla i framtiden. Det hoppas Dalhallas vd Håkan Ivarson och ordföranden i Konstfrämjandet Dalarna, Christer Wahlbäck.

- Det här ligger i linje med Konstfrämjandets ambition att hitta nya platser att visa konst på, säger Christer Wahlbäck. Konstfrämjandet Dalarna, som återuppstått efter att ha varit nedlagt några år, har nu skrivit ett treårsavtal om att få visa konst i Dalhalla och Sparbanksstiftelsen har bidragit med pengar. Även förra året fanns det lite konst i kalkbrottet, då på initiativ av konstnären Roland Backlund.

Tre dalakonstnärer deltar i år.

- Det här är en plats helt utan växter, säger silversmeden Emma Billbäck, som ritat blommorna som uppförstorats på plåt.

- Vi människor bygger och odlar men når aldrig lika högt som naturen, säger hon och pekar uppåt bergväggen. Tulpanerna är målade som tegelstenar.

- Tegelsten är människornas försök att efterlikna sten. Rosorna intill, i obehandlad järnplåt, rostar obevekligt, medan naturens rosor spirar varje år.

I Lars Wikströms skulpturer är rostprocessen färdig, corténplåten har antagit en jämnbrun ton. Hans grupp Samtal gjordes för utställningen Dalens ande i Säterdalen 1998. Som böcker på stativ talar de till oss med gåtfulla tecken, kanske naturens symbolspråk. Men i Dalhalla kan skulpturerna likaväl vara notställ.

Inne i restaurangen hänger Arne Fredrikssons målningar.

Som mörkrets längtan till ljuset, eller tvärs om, beskriver han sina stämningsmotiv.

- Det finns något teatraliskt i bilderna och det stämmer ju in här, tycker han.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons