Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ROSKILDE:The Plan- basisten lever dubbelliv

Annons

Klockan sex på fredageftermiddagen går The Plan in och spelar sin svindlande, svepande, romantiska svenska popmusik för tusentals människor i Gröna tältet, på Roskildefestivalens näst största scen.

En timma innan dess möter gruppens basist Peter Morén från Mora upp på en lite smådammig asfaltsväg vid häststallarna i backstage-området. Inte för att prata om The Plan, utan för att prata om Peters "riktiga" band.

Basisten lever nämligen dubbel-liv.

Vid sidan av "brödknäcket" som turnerande basman i The Plan driver Peter Morén en indiepoptrio tillsammans med vännerna Björn Yttling och John Eriksson - en grupp som enligt logikens tjusigaste lagar döpts till "Peter, Bjorn & John".

- Vi har hållit på med musik väldigt länge tillsammans, jag och Björn (Yttling), ända sedan gymnasietiden i Västerås.

Där var de båda herrarna för övrigt klasskamrater med en viss indiepopflicka vid namn Marit Bergman som det går ganska bra för just nu. Det var också Björn Yttling som så förträffligt producerade Bergmans debutalbum "3:00 A.M. Serenades" i sin studio söder om Söder, men för tillfället kuskar Peter Moréns kompanjon land och rike kring som turné-organist i retrorockande Cesar's Palace.

- John (Eriksson) spelar slagverk och ägnar sig egentligen mest åt klassisk musik. Han har spelat i symfoniorkestrar och så där, berättar Peter Morén.

John Eriksson är också involverad i en experimentell instrumentalgrupp som spelar konstmusik och heter Peaux. Men det är Peter Morén som sjunger, spelar gitarr och tillsammans med gode vännen Björn Yttling skriver alla låtar till poptrion.

- I och med att Peter, Bjorn & John är det enda bandet där jag och Björn (Yttling) skriver musik själva så vill vi börja göra lite mer av det till hösten, säger Peter Morén.

I augusti är trion bokad till indiepop-Sveriges mekka, den mysiga Emmabodafestivalen i djupaste Småland, och efter spelningen där tänker Peter, John & Bjorn göra en lite mer ordentlig satsning på att nå ut till publiken. De har knutit kontakter med skivbolag, distributörer och promotionbolag, mest för att det blir jobbigt i längden att göra precis allting själva. Så har det dock varit hittills med Peter, Bjorn & John .

Trion har spelat in och släppt en ep-skiva och en singel, "Forbidden Chords EP" och splitter nya "Failing and Passing", men trots att de fått bra press av såväl fanzine-skribenter som Andres Lokko så har bandet inte riktigt hunnit sätta fötterna i startblocken än.

- Vi har ju inga som helst ambitioner att bli särskilt stora eller så, men det finns ju å andra sidan gott om exempel på band som lyckats nå ut med sin musik över hela världen utan att bli särskilt "kända", menar Peter Morén.

- Ep:n och singeln är väl mest avsedda för dem som tycker om att köpa vinylsinglar. Och lite som reklam. Men jag vet inte om de kan "räknas" på riktigt egentligen.

Skivan som räknas tänker Peter, Bjorn & John släppa någon till hösten eller tidiga vinter.

- Det kommer att komma en fullängdare innan året är slut, lovar Peter Morén.

- Jag vet bara inte riktigt hur det ska gå till eller hur det kommer att se ut. Än så länge...

Peter Morén ser lite ledsen ut när han berättar att han inte kommer att stanna kvar på festivalen eftersom The Plan har spelning på en gatufest i Skara på lördagen.

Men han ser desto gladare ut när han avslöjar att han i alla fall inte-inte-inte kommer att gå miste om Televisions gig sent på fredagkvällen.

Och han verkar minst lika sugen på att gå och titta på band som på att spela själv med The Plan. Med 45 minuter kvar till egen spelning funderar Morén på om han inte ska hinna klämma in isländska electronica-folkmusik-mixarna MÚM i det dagliga körschemat.

Men hur känns det att lira själv här på Roskildes näst största scen. Är inte det lite kul?

- Joooo... men det är så stort. Man vågar knappt gå in på scenen. Jag tyckte det var lite stort och läskigt redan på Hultsfred, men det här är ju ännu större...

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons