Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ROSKILDE: Love feat. Arthur Lee

Annons

Love feat. Arthur Lee

Gröna tältet, lördag

u Arthur Lee släntrar in på scenen likt en nonchalant tuppfågel, drar ett uselt skämt om att det är kul att vara i New York igen, och drar av sig jackan i ultra-rapid. En cool katt med amerikansk bandana + hatt och skjorta i Dannebrogens färgställning. En levande flower-power-legend.

Tillsammans med sitt unga kompband, en stråksektion och tre utmärkta blåsare bjuder Arthur Lee på smäktande, melodiös, kärleksfull soulpop från 60-talet. Låtar som "Live and Let Live" levereras med kraft och spelglädje, och vi får höra ljuvligt gitarrspel från en själfull sångare. Det spretar en del, men låter himmelskt när alla bitar faller på plats samtidigt.

Erykah Baduh

Gröna tältet, lördag

u Det egna storbandet körar in soulstjärnans entré med talkörstämsång som leder tanken till Linus på linjen - "Baduh-Baduuuuhhh.... Baduh-Baduuuuuhhhh... ".

Och in kliver kvällens mittpunkt i Garbohatt och kvistig baststass, med cigarrillmunstycket lyxigt snett i gipan och håret fullt av klädnypor. Jodå, nog har Erykah Baduh sinnet för stil, grace och hippt mode gemensamt med en snubbe som D'Angelo. I viss mån liknar de varandra i musikalisk stil också.

Sångerskan bjuder på modern, medveten soul som svänger så skönt att man undrar om det inte är revolution på gång. Hon tar upp angelägna ämnen, hon sjunger om kärlek, hon fäller skinnet hon gjorde entré i och dansar i ett svart slitsat fordral med ryggen mot publiken som en syndig men sval Afrodite.

Det är en konsert som glöder. Det är en konsert som berör. Det är en konsert som lockar nästan hela festivalpubliken och det är trängsel långt-långt utanför Gröna tältets gigantiska takduk.

Erykah Baduh sjunger rythm'n'blues och soul som en gudinna. Ibland tar hon skeva falska toner, ibland brister rösten en aning, men tekniken är... helt ointressant. Erykah Baduh ger oss sina sånger från hjärtat och själen. Känslan är det enda som räknas. Den är varm och vacker hela tiden. En av festivalens hetaste upplevelser.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons