Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ROSKILDE: Konst mot landminor

Annons

uRoskildefestivalen donerar varje år sitt ekonomiska överskott till något väl valt välgörande ändamål. I år är det kampen mot landminor som valts ut, något som uppmärksammas i form av diverse konstnärliga installationer och upptåg inne på festivalområdet. Bland annat kan besökarna i år sätta ned foten och lämna ett personligt färgavtryck i kampen för en bättre och landminefri värld.

Roskildefestivalen sätter också ned foten och markerar i en konstnärlig manifestation sitt avståndstagande mot den främlingsfientliga vind som på senare tid svept in över hela Danmark och stora delar av Europa från den extrema politiska högerkanten.

"Vi måste älska monstret inom oss till döds!" står det att läsa i programbladet, och mitt inne på festivalområdet står konstnären Jens Galschiøts Mephistolika pelarskulptur "The Beast Within" rest mellan fyra vaktande svinpälsar (!) i koppar.

Verket är en permanent del av en större installation av konstnären, och i en stegrande "föreställningsdel" bjuds en symbolisk gestaltning som är avsedd att visa hur extremism genererar hat mellan människor.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons