Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rosa tog ett hyggligt kliv in på bioduken

Annons

Historien om Rosa började som omtyckt tecknad serie i Kamratposten och blev så småningom till böcker och tv-serien Livet enligt Rosa. Nu tar den 14-åriga tjejen med de stora dagdrömmarna klivet över till bioduken.

Rosa fantiserar sig bort i en värld där hon som stor och firad världsartist reser jorden runt och framför låtar hon skrivit till pojkvännen Ville. Verkligheten utspelar sig dock på kollot på Gotland dit hon åker när Ville oväntat ställer in firandet av deras ettårsdag.

Rosa hamnar i trubbel på grund av en från början oskyldig lögn och spänningen byggs upp i takt med att hon trasslar in sig allt mer i osanningar.

Filmen handlar om viljan att passa in. Hur långt är man beredd att gå för att bli omtyckt av andra? Och vilka är viktigast? Dom som vet vem man egentligen är eller dom som ser upp till en för att de tror att man har ett eget skivkontrakt och kanske blir firad rockstjärna en vacker dag?

Å ena sidan är miljöerna förföriskt somriga, rollkaraktärerna charmiga och igenkänningsfaktorn stor. Kärlekshistorien mellan Rosa och Ville är dessutom sockersöt och kryddas lite av att självsäkra Amir kommer in i bilden.

Å andra sidan är rollkaraktärerna stereotypa, handlingen orealistisk och budskapet till unga tonårstjejer lika förutsägbart som vanligt.

Rosa ska framstå som en naturlig tjej som vågar vara som hon är men blir lika prinsessöt och välanpassad som tjejer på film alltid blir.

Mycket roligare hade det varit om svartrockaren Gabriella, som protesterar högt och ljudligt mot det gängse, hade vunnit prinsen och hela kungariket.

Trots invändningarna måste jag dock erkänna att detta är en charmig rulle att drömma sig bort i. Hade jag varit fjortis igen så hade jag inte vaknat på länge, länge.

MARIANNE TÖRNER FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons