Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rörig thriller flörtar med kaosteori

Annons

Sommarens tonårsthriller har dammat av en 40 år gammal kaosteori, sysselsatt två regissörer och castat en MTV-slyngel som Ashton Kutcher till huvudrollen. Resultatet? En ganska läskig science fiction med tidsresor och psykologsamtal i fokus.

Evan Treborn (Kutcher) är egentligen en helt vanlig collegekille. Han sköter sina studier, har justa kompisar och överhuvudtaget lite att oroa sig över. Dramatiken tar vid när han inser att han kan resa tillbaka i tiden med hjälp av gamla dagböcker och göra saker och ting annorlunda. Det han ändrar som barn kan på så sätt förändra hans egen nutid som 20-åring. Kruxet är att när han väl börjat manipulera med minnena kan han inte sluta. Han måste helt enkelt få allting rätt i barndomen. Oavsett om det får konsekvenser för framtiden.

Filmens titel härstammar från teorin att en fjärils vingslag kan orsaka en orkan på andra sidan jordklotet. I Evans fall är det dock inga dunlätta fjärilsviftningar som spökar, utan mest fenomen från Dantes mest bottenlösaste krets: pedofili, explosioner, sadistiska vänner, lungcancer, you name it, inget har glömts bort. Och kanske är det just det som sänker filmen, för i balansvåg mot logiken så faller det rätt platt. Det blir tårta på tårta helt enkelt. En kärna av substans finns ändå någonstans. Effekterna är snygga, filmen är välarbetad och spännande i sin helhet och Kutcher lyckas faktiskt ge ett trovärdigt intryck som psykologistuderande.

ANNELIE HELLSTEN

Mer läsning

Annons