Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roos tackar för sig

Annons

Konsertprogrammet har satts samman just med tanke på att det är ett "tack och hej" till de stora solistkonserterna. Konserten inleds med Mozarts berömda variatoner av Ah, vous dirais-je, maman (på svenska mer känd som Blinka, lilla stjärna).

- Jag var fem år när jag hörde Hans Leygraf spela variationerna i Borlänge. Det var en stark och tidig musikalisk upplevelse. Verket har hängt kvar i min repertoar länge och jag har ju också spelat in det på skiva.

Roos spelar också Beethovens stora sonat Appassionata, som han fått sådan uppskattande kritik för sin tolkning av i bland annat New York Times.

- Jag har övat sex timmar om dagen inför de här konserterna, bland annat för att få till Appassionatan lika bra igen. Lizstverken var det 20 år sedan jag spelade, så dem har jag också behövt fräscha upp.

Lars Roos avskedsturné kommer att omfatta bland annat orterna Söderhamn, Kristinehamn, Falun och Stockholm. Han kommer att framträda i TV 4:s Nyhetsmorgon och i SVT:s Café Norrköping. Han spelade nyligen i Varas nya konserthus.

- Ett fantastiskt konserthus, mitt där ute på åkern. Claes Crona spelade jazz och jag spelade klassiskt. Det var absolut fullsatt, över 500 åhörare, berättar Roos.

Ögonsjukdomen makuladegeneration gjorde det redan för flera år sedan omöjligt för Roos att fortsätta sin stora karriär som ackompanjatör till framstående sångare. Mitt i synfältet är hans syn kraftigt försämrad.

- Jag har försökt allt, inklusive healing och så kallad Christian science. Jag har ätit e-vitamin i 30 år, men inget har hjälpt. Synen försämras steg för steg. Det har gått oerhört långsamt, men jag har sedan lång tid varit inställd på att jag inte kommer att kunna vara konsertpianist i det större formatet hur länge som helst. Forskarna har 20 år på sig att hitta en bot mot sjukdomen om jag ska kunna göra comeback som Stina Sundell gjorde när hon var 80 år!

- Jag kan fortfarande spela enklare musik och jag har börjat komponera. Jag har planer på en hel cd med egen musik och är mycket nyfiken på den nya teknikens möjligheter.

- Visst tänker jag mig en framtid där jag fortfarande sysslar med musik, men jag tror inte det blir så många fler stora konserter. Så är det i livet, att saker och ting förändras.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons