Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ronja - för alla barn

Annons

Eftersom en föreställning för barn inte skall bedömas enbart av gamla gubbar eller gummorträder därför då och då medrecensenten Ellen Ingels, elva år, in i handlingen.

Hon tycker till exempel att det var bra med röken som var dimma och vatten och den stora duken som var snö och borgen som gick att svänga. Hennes medrecensent säger om samma sak sattdekor och scenografi -signerade Rosa Hermansson och förmodligen Pigge Hesselman himself, var nära nog genialiska för att illustrera en pjäs som är som gjord för film med dess möjligheter. Scenbytena var oerhört många men smidiga, där var det snudd på film.

Medrecensent Ellen tyckte att rumpnissarna var jätteroliga, att grådvärgarna med sin lysande ögon var häftiga och att vildvittrorna som man aldrig fick se var hemska ändå. Hennes

medrecensent blev helt betagen av ungarna som var rumpnissar. En höjdare!

Han som var Mattis var jättebra, tyckte Ellen. Han heter Spögubb Torbjörn Larsson och det är bara att hålla med. Hans intensiva utspel var ibland snudd på något det aldrig blev just för att han behärskade sina uttrycksmedel.

Men bäst, tyckte Ellen, var Skalle-Per, och förresten bäst var också Ronja och Birk.

Skalle-Per i Christer Halfvarssons gestalt var en tolkning med ett djup som bara en skicklig

revyveteran som han kan åstadkomma om chansen dyker upp.

Jakob Sennerbys Birk var övertygande och Edith Sjönnebys Ronja var fullkomligt lysande, båda ännu ett bevis på att Pigge Hesselman är en mycket skicklig barnregissör.

Som Lovis, Ronjas mamma, fick vi se ensemblens enda proffs, Lisa Persson. Hon märktes, det lyste om henne, speciellt i sångnumren.

Sångerna var av Björn Isfält, med musik som kunde vara folkmusik från Dalarna, utom

Rumpnissarnas visa som var av Anders Berglund och lägereldsvisan som kapellmästaren Mattias Henningsson förtjänstfullt hade bidragit med.

Det här kan man, enligt kollega Ellen Ingels, se hur många gånger som helst.

Själv vill jag beklaga alla som är korkade nog att inte se Ronja Rövardotter i Falun.

Dom som trotsade schlagerfinalen i tv bytte upp sig, och de stående ovationerna efter premiären berodde inte bara på att massor av anhöriga och kompisar satt i salongen. Det blir flera sådana, det är vi säkra på.

Kungatronen för amatörmusikaler i Dalarna har flyttat från Borlänge till Falun. Av mycket att döma blir den kvar där ett tag.

ELLEN INGELS ÅKE STRÖMMER

Mer läsning

Annons