Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romans med fåglar

Annons

visa/romans |

I bäckarna glänser

och glittrar det

Bengt Emil Johnson, piano, sång

Kerstin Ståhl, sång, recitation

Texter av Forsslund, Andersson, Aspenström, Bellman, Karlfeldt med flera

Musik av Johnson, S von Koch, E von Koch, Liljefors, Malmlöf-Forssling, med flera

Publik: 245 personer

Runnbergsgården, Saxdalen, 30/7

Finns det någon samtida lyriker för vilken fåglar är så allestädes närvarande som för Bengt Emil Johnson?

Det hette i motiveringen till Tranströmerpriset, som Johnson tilldelades i mars, att Johnson är en "orduppviglande nydanare och mångkunnig härmsångare, utmanande modernist och trofast provinsialist".

Provinsialist har han inget emot att kallas utan konstaterar nyktert att han "skrivit mycket med utgångspunkt från Rävvåla med omnejd".

Ornitologen Johnson betraktar härmsångaren, något mer prosaiskt benämnd bastardnäktergal, som sitt totemdjur för att den hela tiden infogar citat av andra fåglar i sin sång.

Det handlade också en hel del om fåglar i romansprogrammet. En forsslundsk stare, aspenströmska gökar och gråsparvar (aspenström alltid beredd att försvara det vanliga), karlfeldtska höns och minsann om det inte i Bellmans "Angående Ulla Winblads Lustresa til Första Torpet, utom Kattrumps Tullen" (epistel nr 80) förekommer tuppar, kycklingar och svalor!

Johnson framträdde som en mild humorist, både i mellansnacken och som ackompanjatör, med finurliga föreställande inslag (av fåglar naturligtvis). Som kompositör visade han förtrogenhet med skillingtryckpräglade tonsättningar i Karlfeldt-visorna och en psalmliknande komposition av den inte ofta framförda Dan Andersson-dikten Sommarpsalm i skördetid.

Anderssons dikt om Tiggarstina reciterades bra av Kerstin Ståhl, men Andersson dominerade inte programmet - fast det var ett program i Dan Andersson-veckan. Ståhl har fortfarande en fin lyrisk sopran.

Johnson och Ståhl översatte också en svensk visa till rävvålmålet.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons