Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rolling Stone vill ta tillbaka stjärnbaneret

Annons

Det finns få tidningar man med sådant stort förtroende kan låta definiera USA som Rolling Stone. Född mitt i populärkulturen med osvikligt goda skribenter och frihetliga ideal är den själva definitionen på amerikansk populärkultur.

Den är medborgarrättsrörelsen och Neil Young, Lou Reed och Allen Ginsberg. Ja, den är väl ganska mycket MTV, Christina Aguilera och "legalisera marijuana" också.

Den är en evig tonåring. Men en evig tonåring med samvete som vill motverka dödsstraff.

I ett ryck av någon sorts förvirrad och lätt generad patriotism vill denna tidning (som i sig är en minst lika stor amerikansk ikon som allt det senaste numret handlar om) återvinna "flaggan" från Bushadministrationen.

Historikern Arthur M Schlesinger skriver om när man under andra världskriget ville lagstifta om obligatoriskt flaggsaluterande för skolbarn, men hur högsta domstolen beslutade att det vore i direkt strid med konstitutionen, med allt som är "amerikanskt". Och att överdriven patriotism i grunden är oamerikansk är en av de paradoxer som gör Amerika så bra. I alla fall som idé.

Och det är en sorts fegisfrustration som kokar i Rolling Stone.

Man ska inte ska få göra de inskränkningar av fri- och rättigheter som tvingas på det amerikanska folket och fångarna på Guantanamo och samtidigt oemotsagd tala inför världen om "amerikansk rättvisa".

Så Rolling Stone radar vad som skapat DERAS Amerika. De ikoner som gör landet till vad det är. Nämligen land av eviga tonåringar som gillar Limp Bizkit och avskyr The patriotic act.

Förutom lättgissade saker som Harley Davidson, Elvis, superhjältarna och Andy Warhol klämmer de in backstagepasset, logotypen, den döda rockstjärnan, det blonda bombnedslaget, den manlige huvudrollsinnehavaren (The leading man), looken, pillret, tändaren, konsert-t-shirten, frisyren, Technics 1200, peacetecknet, smileyn och I-poden.

En fyndig och oemotståndlig uppteckning av amerikana.

Företeelser och föremål som den amerikanska kulturen på gott och ont gjort meningsfulla. I vissa fall löjligt meningsfulla.

Visst saknas soullåten, den jättetjocka avhandlingen, boksigneringen, den skrämda rasismen, och andra lika ofrånkomligt amerikanska företeelser som ständigt tar sig in i våra liv.

Men Rolling Stone gör det klart. Man behöver inte bo i USA för att vara en bra amerikan. Musiken, Cadillacen och idealen kan förvaltas lika bra i Enviken som i Vita huset.

Eller som Lars von Trier sade häromdagen "Ich bin ein American".

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons