Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roligare läsa tillsammans

/

Annons

Nu kan vi läsa tillsammans! Läsandet är en verklig folkrörelse, men en atomiserad sådan - högläsning är ovanligt, högläsning inför en grupp är ännu ovanligare. Vi bokmalar brukar umgås med författarna en och en, ansikte mot ansikte.

Att kulturredaktionen nu startar DT Bokcirkel på Facebook ändrar åtminstone på något av det ensamma med läsandet. Böcker vill man prata om och jämföra sin läsupplevelse med andras! Så kan läsupplevelsen fördjupas.

Det är ju faktiskt också läsaren som gör boken. "Gud give oss alla, som skriver, goda läsare!" skriver Olof Lagercrantz i Om konsten att läsa och skriva. Myntet har två sidor.

Jag funderar över mina största läsupplevelser. Var det Strindbergs Hon och han? Kafkas Processen? Dagermans De dömdas ö? Stagnelii diktning? Austens Stolthet och fördom? Updikes Brasilien?

I de riktigt stora läsupplevelserna jag haft är det bara en som behandlat läsningen som sådan, nämligen Antonia Susan Byatt i De besatta. Hon skriver:

Emellanåt finns det en läsning som får nackhåren, den obefintliga pälsen, att resa sig och skälva, då varje ord brinner och lyser med en hård och klar och gränslös och exakt glans, likt stenar av eld, likt stjärnors uddar i mörkret - läsningar då vetskapen om att vi lär känna det skrivna på ett annat eller bättre eller mer tillfredsställande sätt föregår varje möjlighet att säga vad det är vi vet eller hur vi gör det.

Sådan läsning unnar jag alla, men går inte böckerna vi ska läsa tillsammans i DT Bokcirkel in på din bästa-lista, är jag ändå säker på att vi kommer ha stort utbyte av att diskutera våra läsningar.

Vi börjar med att läsa Aino Trosells Hjärtblad, en bok som fått tämligen samstämmigt goda recensioner och som känns särskilt angelägen för oss läsare här i Dalarna, som en följd av det den handlar om.

I nästa vecka, när du som vill vara med gått med i DT Bokcirkel på Facebook, startar diskussionerna om Hjärtblad (alla måste ha fått chansen att köpa/få hem boken med posten först).

Jag kommer att vara med och ställa frågor och föreslå diskussionsämnen, men bokcirkeln får leva sitt eget liv, i kraft av de inlägg vi alla gör. Jag ber däremot alla att inte diskutera saker som händer längre fram i boken än vad som anges, vecka för vecka.

Jag sätter punkt för bokcirkeln om Hjärtblad genom att träffa några av er i Borlänge den 27 oktober. De som bor i trakten, som vill få boken av mig och vara med i ett rundabordssamtal om den, skriver till dtbokcirkel@dt.se. Se annonsen här bredvid.

Tanken är att DT Bokcirkel ska omfatta fem böcker under hösten och vintern, och att rundabordsamtalen ska åka på turné till DT:s utgivningsorter. Efter Borlänge blir det Ludvika.

Nu måste du skaffa boken och gå med.

Det här kommer att bli så roligt!

Mer läsning

Annons