Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rock med förgreningar

Annons

Man bara dras in i det - alla känner ju alla i Stockholm.

Så beskriver Peter Stjärnvind, trummis i Entombed och i ett otal andra band, fenomenet med de många sidoprojekten.

- Det blir ju ofta så att man startar band på fyllan...

Denna öppenhet mot andra kreativa marker fick bland annat konsekvensen att Nicke Andersson beslöt att hoppa av Entombed för att satsa helhjärtat på sitt hobbyband Hellacopters. Så kan det gå.

Fördelen med att sprida sitt engagemang på flera band är annars att risken för stagnation minskar och att man kan lufta andra musikaliska intressen.

- Det känns fortfarande roligt. Jag skulle inte vilja spela med ett band fem dagar i veckan. Vi gjorde det med Face Down ett tag, när alla var arbetslösa. Till slut ledsnar man på varandra.

Spiller influenser från olika projekt in i varandra?

- Säkert omedvetet. Inget av sidoprojekten låter som Entombed, man vet ju hur det ska låta. Skrivkramp får man alltid, men kör man fast kanske man kan göra något till ett annat projekt.

Man känner sig inte splittrad?

- Njae, det är mer reptiden som gör att det är svårt att hinna i så fall. Fast vi repar ju inte regelbundet i Entombed heller. När man har ett sidoprojekt så ger man järnet i sju dagar innan något gig eller inspelning. Det är så man får det att klaffa.

Ibland krockar spelningarna, som det hänt med Merciless och Entombed ett par gånger. Då har de löst saken med en reservtrummis som hoppat in i Merciless.

- Det vore synd om de skulle få ställa in bara för att jag ska spela med Entombed.

Entombeds nya skiva är färdiginspelad och skulle ha släppts i maj. På grund av bolagsuppköp sköts det dock fram till augusti. Men de kommer med största sannolikhet att köra åtminstone en ny låt på spelningen i Borlänge.

- Det kan jag nog lova, säger Peter Stjärnvind.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons