Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roberto pratade om revolt

/
  • Debatterade inre revolter. Fr v Suad Mohamed, Claes Schmidt/Sara Lund, Annika Borg och Claes Malmberg utgjorde panelen då Peace & Loves temadagar startade på tisdagskvällen med en debatten

Annons

För andra året arrangeras i samband med Peace & Love också särskilda temadagar med t ex debatter, föreläsningar och workshops under tiden tisdag till torsdag på Galaxen. Förra året var temat demokrati, i är det revolution och det har dessutom delats in i tre olika underteman (Den inre revolutionen, den kulturella samt sinnets revolution ) som olika kända och okända ansikten bjudits in att debattera kring.

Just temadagarna tenderar också att bli ett allt mer betydelsefullt inslag under Peace & Love.

- Jag tror temadagarna har en mycket stor potential och att de kommer att växa sig ännu större i framtiden. Det finns faktiskt ingen annan festival i Sverige som har något liknande, sade Sara Olsson.

- Temadagarna har också gjort att vi blir bemötta med mer respekt än tidigare Man ser nog att det faktiskt finns en själ och en tanke bakom Peace & Love, tillägger hon.

Även Jesper Heed var inne på samma linje.

- Vi kände redan förra året att temadagarna var början på något nytt och stort för Peace & Love. Förhoppningsvis ska det nu växa tills dess att Borlänge formligen kokar över av nya spännande tankar och ideal, menade han.

Temadagarna inleddes alltså på tisdagen med undertemat "Den inre revolutionen" som handlade om vikten av att våga se inåt och gå till djupet av sitt eget inre. I kvällens panel satt exempelvis Sveriges ende kvinnliga imam, Suad Mohamed.

- Det här är ett nytt område för mig och oerhört spännande. Detta är en mötesplats där man själv växer genom att höra andra människors berättelser och det i sin tur kan hjälpa till att bryta olika kulturella mönster, sade hon.

En rejäl revolt i sitt inre har Claes Schmidt varit med om då han för ett antal år sedan gick ut och berättade att han är transvestit.

- Jag gjorde en inre resa där jag sökte svaret på vem jag är och sedan accepterade det. Att komma till en sådan insikt kräver att vi inser att det bara är vi själva som kan förändra samhället, menade Claes vilken som transvestit också kallar sig Sara Lund.

Claes/Sara betonade också vikten av att de oliktänkande ges utrymme i samhället och dess debatter

- Det är de oliktänkande som för samhället framåt. Olika samhällens avveckling och utveckling hänger tydligt samman med huruvida man respekterar oliktänkande Annika Borg, skribent, präst och föreläsare, ansåg också hon att livsåskådningsfrågor passar väl in på Peace & Love.

- Det finns så många fler behöv än bara öl och musik som ska tillfredsställas och jag tror också att sökandet efter tillvarons mening är mycket starkt idag

Kvällens debattledare Paolo Roberto har själv gjort en inre resa och gått från en jesuitprästuppfostran till värsting för att sedan vända tillbaka och bli idrottsman och mediaprofil.

- Att ta sig tillbaka från det utanförskap jag upplevde när jag klassades som en av de tre farligaste ungdomsbrottslingarna i Stockholm har varit en ordentlig resa för mig, berättade Roberto som också ser en förklaring till svenskarnas nyfunna nationaldagsfirande.

- Vi är idag väldigt osäkra på svenskheten och var det innebär. Detta som en följd av en kraftig invandring under senare år. Jag tror att nationaldagens flaggviftande kan ses som ett tecken på osäkerhet och att folk söker efter något.

Kanske är det på Peace & Love svaren finns.

Fakta: FAKTA/TEMADAGARNA

Debatter:

Onsdag: TemaKultur och revolution

I detta undertema ska man diskutera hur litteratur, musik, politik och idéhistoria har påverkat begreppet revolution - "Förändring och utveckling!"
Moderator: Maria Bjaring
Panel: Leif Pagrotsky, Susan Bolgar, Stefan Sauk, Susanna Popova, Gustav Fridolin

Torsdag: Tema Revolution i sinnet.

I detta undertema ställs frågan "Var får en människa sitt mod ifrån?". Man undersöker normer, civil olydnad och vad det innebär att gå sin egen väg.

Workshops

Workshops är gratis och kommer äga rum dagtid på Galaxen.

Ett axplock bland workshops: Tröjtryck, 200 M demokrati, Debattskrivning. Pärlvirkning, Feministiskt Sj.försv, Samtal om facket, Kooperativ verksamhet, Aktiva Möten

Föreläsningar:

Onsdag

Marcus Birro - "Ord som makt och tröst"

Jonas Hassen Khemiri - "Ordisk revolution"

Göran Greider - "Vi är revolutionens barn och revolutionens föräldrar

Maria Sveland - "Dags för en kärleksrevolution"

Torsdag

Stiko Per Larsson - "Min själ kommer alltid lysa dalablå."

Mian Lodalen- "Kamp lönar sig - revolution är möjlig"

Mer läsning

Annons