Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Robert De Niro i regissörens stol

/
  • I De Niros regi. Angelina Jolie och Matt Damon gör huvudrollerna i Robert De Niros andra film i regissörsstolen, Den innersta kretsen.

Annons

Han är inte känd för att vare sig älska att ge intervjuer eller för att vara speciellt pratsam när han tvingas möta pressen.

Trots detta är han denna gång förvånansvärt verbal, vilket antagligen beror på att en film han regisserat ligger honom varmare än hjärtat än en film där han bara varit skådespelare.

- Det här manuset har cirkulerat i filmvärlden i många år. Det var känt som ett av de bästa manus som inte hade blivit film. Till sist kände jag, att om ingen annan gör det, så får väl jag rycka in.

Den innersta kretsen handlar om hur CIA startade och följer utvecklingen från andra världskrigets dagar fram till Kubakrisen och gör detta genom att hoppa fram och tillbaka i tiden.

Huvudpersonen är en man som tidigt enrolleras och som låter sig styras på ett sätt som blir förödande både för honom själv som person och för hans familj. Mannen spelas av Matt Damon.

- Bob är en utmärkt regissör. Han har ju så lång erfarenhet av skådespelaryrket att han precis vet hur vi vill ha det. Han arbetar effektivt och sparsamt, säger Damon.

De Niro gjorde mycket research och träffade mängder av CIA-anställda. Vad lärde han sig?

- Att många av dom är ärliga och justa personer, som gör ett jobb som dom tror på.

Nu har De Niro en dröm om att göra ytterligare filmer på samma tema.

- Jag skulle vilja göra två filmer till, som skildrar vad som händer med CIA när Berlinmuren faller och sedan vidare in i vår tid.

Medan han väntar på att få ihop finansiering till detta arbetar han vidare som skådespelare. Framför sig har han nya filmer regisserade av bland andra Barry Levinson och Jodie Foster.

Och det finns också planer på ännu en film om The Fockers, där De Niro som bekant spelar den tillknäppte före detta CIA-anställde (!) svärfadern till Ben Stiller. De Niro tycker om att göra komedier.

- Det viktiga är att man har kul när man gör det, och att man verkligen gör sitt bästa. När jag skulle syssla med det första gången kände jag mig osäker. Vissa saker är bara kul på manusstadiet, och jag var inte säker på om jag skulle klara av det.

- Och det får inte vara för kul. Jag kan göra komedi på ett sätt där man känner ironin. Ungefär som humorn i Släkten är värst. Jag tycker att man ska använda humor även när man skildrar situationer som är på liv och död. Jag menar, vad annat kan man göra än att skratta på vägen utför?

Under åren har många frågat om en fortsättning på Taxi Driver, och De Niro bekräftar att en sådan en gång var på gång.

- Vi talade om att göra en film som skulle handla om Travis Bickle tio år senare. Jag tryckte på rätt hårt för att den skulle bli av, men det fungerade inte. Synd. Det kunde ha varit intressant. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons