Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Road ironiker skojar om munväder

Annons

Den skriande oförmågan till självinsikt vore kanske i första hand något för psykologer, psykiater eller sociologer att utforska, men en det är filosof som tar skitsnacket mellan tänderna i den självklart betitlade boken Bullshit.

Snart åttioårige amerikanske professor emeritus (vid Princeton) Harry G Frankfurt publicerade denna essä redan 1986 men den gick tämligen spårlöst förbi.

När boken återutgavs 2005 blev den plötsligt en bästsäljare i USA. Nu finns den på svenska, i Joachim Retzlaffs som vanligt säkra översättning.

Skitsnack således. Frankfurt upptäcker av att ingen ens försökt att ringa in vad skitsnack egentligen är, alltså teoretiskt, filosofiskt sett.

Frankfurt angriper ämnet med lust och hela sin intellektuella skärpa, men visst anar man en road ironiker bakom texten.

Frankfurt kryddar den filosofiska sakligheten med torrhumoristiska formuleringar. Som när han hävdar att det finns likheter

"mellan utandningsluft och avföring, vilket gör munväder till en särskilt lämplig motsvarighet till skitprat. Precis som munväder är tal som tömts på allt informativt innehåll, är avföring materia från vilket all näring har tagits bort."

Sådant piggar åtminstone upp denne läsare.

I ett större perspektiv plockar Frankfurt, lika lekfullt som seriöst, upp en tråd från 1900-talsfilosofins språkgigant Ludwig Wittgenstein, som ägnade stor möda åt att definiera "nonsens".

Skitprat är en särskilt underkategori till det nonsens ni, förlåt vi, annars fyller vår mun med. Bullshit är i god mening en essä; ett försök, en skiss.

Någon definition av skitsnack levererar aldrig Frankfurt, men han bjuder på fin filosofisk underhållning och ett par intressanta iakttagelser när han jämför skitprat med det vanligtvis mest föraktade i det sociala livet: lögnen.

Frankfurt visar varför skitprat är en större fiende till sanningen än lögnen. Lögnaren avvisar sanningens auktoritet och försöker aktivt, förvisso med ojusta grepp, brotta ned den.

Skitsnackaren däremot bryr sig inte ett smack. Lögnaren deltar trots allt i ett slags samtal. Skitsnackaren kommunicerar överhuvudtaget inte. Han, eller hon, talar bokstavligen i - eller kanske med - vädret.

Bullshit är en stillsam påminnelse om att vi alla bättre bör lära känna den skitsnackande apan inom oss. Den lilla tunna, vackra och illgula (falskhetens färg!) volymen är en perfekt, lagom utmanande, rentav uppmanande present.

Nu kniper jag käft.

ÖRJAN ABRAHAMSSON

Fakta: Litteratur Essä

BULLSHIT

Harry G. Frankfurt

Övers. Joachim Retzlaff

Santérus förlag

Mer läsning

Annons