Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riktigt djup musik

Annons

Tidningen åkte ned i underjorden med musikern Marcus Moszny och bildkonstnären Henrika Florén.

"Här ska publiken gå och då kommer det att vara marschaller tända här, förklarar Henrika Florén entusiastiskt, och pekar.

55 meter under jord färgas skosulorna i blekgula av järnockra. Det droppar intensivt och ett svagt susande fortplantar sig i gångarna. Förvrängda ekon av vattendroppar som slår ned i pölar. Absorberande svarta öppnar sig gångar vi undviker. Den aktuella dagen är de konstanta plusgraderna i gruvan betydligt varmare än ovan jord. Det är mörkt. Ljuskäglorna rör sig oroligt längs golv och väggar.

Det är på riktigt. De skrovliga ytor som omger oss förmedlar en nästan kvävande dramatik. Arbetet meter för meter med urberget. Slitet. Det berör. Henrika Florén, som har fungerat som guide i underjorden i flera år, ber att få återkomma med fakta, hon är osäker på om Trasenberg, bergrummet där installationen görs, tillkom på 16- eller 1700-talet.

Det är 100 meter att gå i gångarna från hissen till Trasenberg. De maximalt 80 i publiken som tas ned till de två installationerna, får vänta i omgångar eftersom hissen tar som mest åtta personer åt gången. De väntande serveras mat i underjorden. Installationen kommer att ta en halvtimme, men hela proceduren med publiklogistiken tar åtminstone en timme.

Florén startar ett av de bildspel som kommer att användas. Fotografier av berg och fotografier av hennes konst. Ibland bara detaljer, ryckta ur sitt sammanhang. De ska bli ett nytt sammanhang när de projiceras på berget. Till detta ska Moszny hitta ett musikaliskt uttryck som förstärker, men inte tar över installationen

I sina brandgula hjälmar och caper kommer publiken att bli del av uttrycket.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons