Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rickard spelar banjo på festivalen

Annons

Rickard Jäverling flyttade från Borlänge år 2000 och bor numera i Uppsala där han pluggar och spelar musik. Han spelar bland annat diverse olika instrument med hiphop- och folkmusik-kamraten Kung Henry (alias Nils Jansson). I år är konstellationen en trio som spelar på Hultsfredsfestivalen Jamobil-scen.

- Jag brukar åka med när han spelar live och köra lite banjo. Vi spelar ju lite country tillsammans också, berättar Rickard.

Banjo finns med i instrumenteringen när Rickard Jäverling spelar in egen instrumentalmusik. Han har släppt en 10-tumsvinylare med fyra låtar, och håller den här sommaren på att spela in sitt första fulllängdsalbum.

- Det är instrumentalmusik, och det är ganska lugn musik som man kan lyssna på om natten.

Lugn, atmosfärisk instrumentalmusik. Låter det kanske lite som Four Tet, eller vad?

- Det är faktiskt ingen dum gissning. Jag älskar ju Four Tet innerligt. Det finns något slags inspiration där. Men det jag gör är mer akustiskt.

Sommaren 2004 åkte Kung Henry ut på festivalturné i Riksteaterns regi, och det gick så bra att de gör det igen. Men i år är det färre spelningar inbokade, vilket Rickard tycker är lika gott eftersom han gärna vill spela in sin egen skiva.

- Vi spelade på Popaganda och så är det det här.

Har du själv sett något bra på Hultsfredsfestivalen hittills?

- Nej, inget som jag gått i gång på ordentligt. Jag hade gärna velat se Mars Volta men orkade inte i går eftersom vi åkte hit från Uppsala klockan sex på morgonen.

Rickard Jäverling pressade 200 exemplar av sin första 10-tumsvinylare i Tjeckien. Han har en liten hemsida på nätet där han presenterar sin musik och är själv lite förvånad över det stora intresset.

- Folk hör av sig från Japan och vill göra intervjuer med mig, trots att jag egentligen inte gör någonting själv för att sprida musiken annat än att jag har en hemsida.

Rickard Jäverling höll på med musik när han bodde i Borlänge också. Då tillsammans med sin lillebror och andra.

- Det fanns en liten rörelse i Borlänge tidigare som hette Burma independent. En hel generation småungar födda -82-85 som höll på med allt möjligt.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons