Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Revynummer av hög klass

Annons

Eftersom hela revyn är en tävling är det väl lika bra att det här får handla om "startfältet".

Falurevyns damer inleder utom tävlan med ett fyndigt öppningsnummer i gruvmiljö till välkänd melodi: Det gör ont.

Men här har ni ett axplock bland tävlingens 22 nummer:

Först ut i tävlingen är ett av revyns bästa nummer. Skånska Sösdalas högmässa till datorns ära har en bra chans i sketchklassen. En bra idé, bra text och skickligt framförande.

De lokala numren var alla av hög klass, det blir tuffaste klassen. Där kom först Teaterboven från Falköping med en talsång om ett lokalt trappbygge med sten från Kina. Teaterboven får plus i kanten för fyndig koreografi.

Falurevyn deltar med sången Hum-hum från näringslivet. Tack vare hemmaplan och bra framträdande kan numret bli en outsider i sångklassen.

Västeråsrevyn erbjöd en klar favorit i dansklassen - Swing, broder, swing! - med härligt steppande tjejer i koreografi av Daniel Dahlman.

Halmstadrevyns "Här kommer alla låtarna..." är en fantastiskt fyndig ordslinga med citat från Gyllene tider och Roxette, men förutsätter att man kan deras repertoar, och det kan blåsa hallänningarna på segern i sångklassen.

Falkenbergsrevyn kom med ännu ett lokalt toppnummer om proffsdemonstranterna som bråkade om övertid och traktamenten och inte riktigt visste vad de skulle protestera mot. Ett av revyns roligaste nummer, som kan vinna den lokala klassen, men det kan fler.

Sedan kom ett nummer som också kan vinna sketchklassen - "Taxi driver" från Kommunalskratt i Jönköping. Det var hysteriskt roligt och bra spelat, men också det ställer hårda krav på publiken, man bör kunna ALLT om film, inte minst filmen Taxi driver. Men sitter det videonördar i juryn vinner "Taxi driver".

Detta hände i första akten. Men frågan är, trots allt, om inte alla segrare - utom möjligen i dans - finns i den andra.

Eskilstunarevyns välsjungande oktett i "Höjdarna" är en tänkbar vinnare, men sångklassen är stark, och där finns också bland annat Teaterbovens "Euro".

Där kom också den troliga segraren i den annars svaga monologklassen, Strängnäs Arbis med "Världens äldsta Strängnäsbo". Konkurrensen kommer väl närmast från Kommunalskratts "Bubbeltanten", men personligen får jag eksem varje gång en tjej på revyscenen tror att det är obligatoriskt för tanter att ha korviga strumpor och gå med knäande gång.

Slaget om bästa sketch kommer trots allt att bli blodigt mellan Falkenbergsrevyns "Hver gang" som handlar om danskarnas hjältedåd i Irak-kriget och jämtländska Garvsyras "Viril 97-årig jämte". Litet favoritskap för jämtarna.

Klassen Lokala nummer hade idel bra bidrag, men där fanns det nummer som måste bli segrare, Östersunds "Från Nälden till Brasilien", där Mats Eklund gjorde ett fenomenalt nummer som byggde på ett hittills okänt missförstånd mellan Margareta Winberg och statsministern, där hon trodde att hon inte hade blivit ambassadör utan sambadansör.

Ren proffsklass!

Till sist: Jag trodde jag hade sett allt på en revyscen, men nu har jag sett Falurevyns Anders Kling som dragqueen i den färgsprakande finalen, så nu är allt fullbordat!

En slutlig eloge, dels till Falurevyn för deras inslag i början och slut, dels till Sari Ahonen som var diskret men distinkt konferenciär.

ÅKE STRÖMMER

Mer läsning

Annons