Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resa rätt in i ovädret

Annons

Något jag fått från att se denna film är att jag oftare reflekterar över vädrets förändringar. En som också har gjort det är författaren och miljöaktivisten Mark Lynas. Han har i sin bok Oväder rest till diverse platser och träffat invånare i olika världsdelar som berörs av klimatets och naturens förändringar, vilka hänger samman med växthuseffekten.

Han inleder sin färd med att åka till den engelska staden York. Att det regnar mycket i England är inget ovanligt, men inte så mycket som det gjorde år 2000 i York och städerna runt omkring.

Regnet föll med kortare intervaller vilket ledde till att flodsystemet inte kunde ta hand om vattenmassorna. Denna katastrof gjorde att den engelska landsbygdsministern insåg att även England hade drabbats av växthuseffekten.

Från det kalla och regniga Europa reser Lynas till söderhavsön Tuvalu. Problemet där är att vattnet i framtiden kanske kommer svämma över ön. Både invånarna och politikerna som han talar med känner sig maktlösa. För det finns inte mycket de kan göra. Resorna till York och Tuvalu är bara några intryck från boken. Det blir även en vistelse i Kina och Lynas undersöker också glaciärerna i Peru.

Många författare som belyser ett så pass akut bekymmer som växthuseffekten är ofta försiktiga när det gäller hur man ska lösa detta allvarliga problem. Lynas är inte det, i sluten av boken anför han några punkter som han tror skulle kunna göra att växthuseffekten minskade: Det behövs fler människor som engagerar sig i organisationer som kämpar för en bättre miljö, vi ska använda bilen bara när det är absolut nödvändigt. Lynas vill också stoppa ytterliggare utvinning och utveckling av nya olje- och gasfyndigheter.

Den sista punkten tycker jag är problematisk. I många fattiga länder är oljan den naturtillgången som inbringar staten mest pengar. Utan den skulle invånarna förmodligen ha det betydligt svårare. Trots denna invändning, tycker jag ändå att boken borde vara obligatorisk läsning för den som någonsin har funderat över varför det inträffar naturkatastrofer som översvämningar.

Man får också på knappt 300 sidor en bild av hur olika länder och människor berörs av klimatförändringarna.

GREGER NILSSON

Mer läsning

Annons