Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Repertoaren tilltalar inte dalfolket"

Annons

Dalamoderaternas allmänna syn på Dalateatern är att det ska utgå noll kronor i bidrag från landstinget till den. Regionalt sluter partiet upp bakom moderaterna på riksplanet, som kräver att Riksteatern ska läggas ned och pengarna delas ut till länsteatrarna.

- Däremot stödjer vi Dalarnas Museum och Dalasinfoniettan. Vi har valt ut några få institutioner som vi tycker landstinget har råd med. Dalateatern, som det var sådan chefsturbulens kring förut, är inte en av dem.

- Vi stödjer Dalasinfoniettan för att den har en viktig koppling till Dalhalla och för att länsorkestern är en del av länsutvecklingen och turismen på ett sätt som Dalateatern inte är, säger Bengt Andersson (m), i landstingets regionala utskott.

Han tror att det är repertoaren på Dalateatern som gör att publiken sviker. De program som förevisats landstingets regionala utskott har inte framstått som särskilt intressanta för honom.

Andersson understryker att det absolut går att ha publiksiffror som ett mått på hur en länsteater lyckas.

- Varför skulle man inte kunna mäta på det sättet? Visst ska en teater ha sin konstnärliga frihet, men länsinvånarna måste få något tillbaka som de vill se när de satsar så väldigt mycket pengar som det är fråga om här.

- När man tittar på teatrarna i län av ungefär samma storlek som Dalarna, ser vi att de har väsentligt mer publik. Jag tycker att Dalateatern borde kunna locka dubbelt så många som de gör.

Nu kräver Bengt Andersson att Dalateaterns ledning tar till sig jämförelsen med andra länsteatrar med avseende på bidrag från skattebetalarna och utfall i antal köpta biljetter.

- Visst är det bra att Dalateatern turnerar mycket i länet, men uppenbarligen kommer mycket få till dessa föreställningar. Jag tycker också att Dalateatern har en bra barnverksamhet, men jag anser att det är uteslutet att Dalateatern ska få mer pengar för att kunna nå en större publik.

- Astrid Assefa har i och för sig haft bra föredragningar om Dalateatern och vad hon vill göra när hon kommit till regionala utskottet. Men det här visar att hon inte lyckas, säger Andersson som är kritisk till att Assefa som chef i en politiskt styrd organisation ett flertal gånger angripit den moderata kulturpolitiken.

Fotnot: Bengt Andersson bor i Grängesberg och har de senaste åren inte sett någon av Dalateaterns uppsättningar. Häromåret såg han ett gästspel av Riksteatern i Ludvika.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons