Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Renoveringen av museet har dragit över budget

/
  • Nya kostnader. Kostnader för mellan två och tre miljoner kronor måste tidigareläggas, bland annat som en följd av att Dalarnas Museum upptäckt ett byggfel under renoveringsarbetet, uppger landsantikvarie Jan Raihle. Foto: kjell jansson/arkiv

Annons

Dalarnas Museum har under våren genomfört den första etappen av sin renovering och bland annat rustat entrehallen och trapporna. Etapp två ska enligt planen inledas hösten 2008, men nu har man tvingats tjuvstarta med delar av den.

- När vi renoverade upptäckte vi ett byggfel i glastaket ovanför trappan. Fogarna måste bytas eftersom det har läckt in vatten. Vi var också tvungna att byta ut ventilationen redan nu, berättar museistiftelsens ordförande Inga-Britt Kronnäs Samils (s).

I och med tidigareläggningen har man förlängt sin checkkredit på 3,7 miljoner. Kostnaden för tidigareläggningen uppskattas till mellan två och tre miljoner, men bidragspengar från EU och momseffekter gör att den totala summan över budget landar på 700 000. De pengarna lånas från etapp två.

- Det är förstås beklagligt att vi hamnade över budget men de här pengarna har vi igen när vi börjar med etapp två. Den totala summan blir alltså densamma, säger Jan Raihle.

- När man bygger i gamla hus finns det alltid en osäkerhet i marginalerna.

Totalt väntas renoveringen kosta 26,7 miljoner.

KARIN JANSON

Mer läsning

Annons