Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen höjer kulturanslagen

/

Annons

- Regeringen visar med all önskvärd tydlighet att kulturpolitiken är ett prioriterat område. Den har aldrig prioriterats i en vårproposition så som vi gör nu.

De stora nyheterna handlar om 2008 då regeringen bland annat satsar 30 nya miljoner på att bygga ut den så kallade tredje anställningsformen på scenkonstområdet.

De tidigare teater- och dansallianserna ska nu kompletteras med en musikerallians samtidigt som dansalliansen ska byggas ut, vilket lär ge trygghet för åtminstone ett hundratal dansare och musiker.

Allianserna fungerar som arbetsgivare för frilansande scenkonstarbetare under perioder då de inte har jobb hos sina vanliga arbetsgivare.

- Det är det här jag haft i tankarna när jag sagt att jag följer utveckligen på a-kasseområdet. I dag får allianserna 20 miljoner kronor, det här är en ökning med 150 procent, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Arbetsmarknadsåtgärderna ges ännu större plats i och med att den förra regeringens accessprojekt, som sysselsatt arbetslösa kulturarbetare med kulturbevarande jobb, inte minst inom museisektorn, får ytterligare 100 miljoner kronor uppdelat på två år.

Allt för att de jobb som satts i gång, med att ordna arkiv och göra dem tillgängliga, ska kunna slutföras.

I stället för det skrotade Ungkulturåret lovar regeringen att i höst presentera "en långsiktig strategi" för att stärka barn- och ungdomskulturen.

- Vi tar med en del av det som finns i barnkulturutredningen, en del är våra egna idéer, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Samtidigt satsar regeringen tio miljoner kronor per år i tre år på ökad internationalisering samt etnisk och kulturell mångfald inom kulturlivet, vilket kan jämföras med den förra regeringens engångssatsning på Mångkulturåret som fick tre miljoner kronor.

För 2009 respektive 2010 lovar regeringen tillföra kulturen ytterligare 70 respektive 55 miljoner kronor.

Om Nationalmuseum ska renoveras behövs dock betydligt mer pengar. Nationalmuseums behov skulle "ge många skrämselhicka", enligt kulturministern. (TT Spektra)

ERIKA JOSEFSSON

Mer läsning

Annons