Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rebellerna rockar igen

/

Annons

På ett sätt kan man säga att Black Rebel Motorcycle Club är tillbaka där de började för sex år sedan. Nick Jago är tillbaka som trummis på skivan och framför allt - förstärkarna är återinkopplade.

Men det nya albumet "Baby 81" är bara delvis en återgång till det maffiga skrammel bandet slog igenom med 2001. Till det drivna rocksvänget har nu de lagt blues- och gospelinfluenserna från utmärkta "Howl" och även svävat iväg åt mer mjukare tongångar. Ja, man vågar nästan tala om pop på sina ställen.

- Vi gillar egentligen inte poplåtar särskilt mycket. Men folk har inte hört oss spela sådant förr så vi försökte ha en varför inte-attityd. Precis som med "Howl". Det genomsyrar allt vi gör, säger sångaren Peter Hayes på en skrapig telefonlinje från Manchester.

BRMC har alltid framhållit texternas betydelse i sin musik. Samtidigt har de hårdnackat undvikit att kommentera innehållet mer än i mycket generella ordalag. Den här gången medger Peter Hayes att den nya albumtiteln "Baby 81" syftar på det spädbarn som efter tsunamin 2004 blev förmål för en vårdnadsstvist, och där flera par hävdade att de var pojkens rätta föräldrar.

Men det är också allt han säger. Betydelsen av detta och texterna i övrigt får lyssnarna själva lägga in.

- Jag har min tolkning, men den håller jag för mig själv. Jag vill inte komma i vägen för det abstrakta. Ja, texterna kan vara politiska - för mig är allt är politiskt, hela poängen med musik är att ifrågasätta allt omkring en.

Är det din drivkraft när det gäller musik?

- Nej, drivkraften är att knyta an till andra människor. Jag gör inte musik bara för min egen skull. Utan för att jag har något att säga som behövde sägas. Det är vad jag själv har fått genom musik, det är därför jag älskar musik. Så jag vill ge tillbaka någonting av det.

Black Rebel Motorcycle Club som hyllades som hjältar vid genombrottet 2001, kan nu se tillbaka på snart sex framgångsrika år i branschen. Samtidigt har allt inte alltid varit en dans på rosor i och med Nick Jagos tillfälliga avhopp under inspelningen av "Howl". I dag verkar dock ordningen återställd i bandet.

- Om man tänker på ett gammalt par som varit gifta i decennier, så undrar man alltid hur de lyckades hålla ihop så länge. Frågar man, brukar de oftast säga att de fortfarande ser den person de blev kära i från början. Så är det med bandet. De är samma killar jag älskar att spela musik med. Inget har förändrats.

TT Spektra

Anna Hedlund/

Mer läsning

Annons