Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ett enastående hålligång”

Annons

Han är mest känd för sina shower med Blå Grodorna, som sänts i tv och numera spelas på Scalateatern i Stockholm.

I Dalarna är han naturligtvis en välkänd profil.

Povel Ramel och stipendiekommittén motiverar valet med att Peter Carlsson levererar en blandning av "filosofisk bondkomik, suggestiv blues, skrattskapande språkvolter, finstämda visor och ett enastående hålligång med diverse köksattiraljer".

- Han är unik och väldigt bra, säger Povel Ramel. Han har också varit på tal i många år och nu var det en nästan sjukligt enig jury som sa "Peter Carlsson!". Han har ju utsålt år efter år på Scala och är värd att rikta spotlighten på.

51-årige Peter Carlsson kommer från Leksand och började tidigt spela gitarr. I 16 år arbetade han som skådespelare och ljudtekniker på Dalateatern och sedan 1993 gör han shower tillsammans med trion Blå Grodorna. I mitten på 90-talet sändes showerna i tv men nu ägnar han sig bara åt intima föreställningar, främst för Scalateaterns publik i Stockholm.

- Jag tycker inte så mycket om att vara i tv. Jag gör mig inte i tv, känner jag - jag vill se folk i ögonen och prata med dem. En föreställning ska kännas som att man sitter vid samma bord allihopa. Om det är över 500 i publiken blir det svårare.

Peter Carlsson hoppades på ett Karamelodiktstipendium redan för fem-sex år sedan, då Povel Ramel kom och tittade på en föreställning på Scala. Han har ett varmt förhållande till den Ramelska musikkomiken och berättar att Povel Ramel är den enda artist han har både på stenkaka, vinyl och cd.

- Som sjuåring hörde jag "Den lille tecknaren". Det fanns en strof där: "När jag kom till Tummeliten blev jag trött på hela skiten och så måla jag en gubbe som var full". Det var rena rock'n'rollen för mig. Och man kan inte hoppa i galen tunna längre för att de tunnorna är redan inhoppade av Povel och hans gäng.

Povel Ramel är inte sen med att återgälda berömmet.

- Jag har aldrig vågat jobba så direkt på publik som han gör. När jag var där så gjorde han något som liknade mitt gamla "Naturbarn" med konstiga infödingsljud, det var fruktansvärt roligt.

Det är 21:a året i rad som Povel Ramel delar ut stipendiet, som består av 20 000 kronor och en rejäl strut karameller. Priset delas ut till någon som verkar i Povel Ramels andra och har tidigare gått till bland andra Björn Skifs, Ulla Skoog, Robyn och Fredrik Lindström.

Som vanligt delades stipendiet ut klockan åtta på morgonen i Hagaparken i Stockholm och samtliga tidigare stipendiater var inbjudna. Den numera 71-årige Povel Ramel hoppas att traditionen ska hålla i sig.

- Så länge tyg och allting håller. Men det kan väl fortsätta även om jag försvinner. Det har blivit ett väldigt uppmärksammat jippo.

I höst kör Peter Carlsson och Blå Grodorna några fler föreställningar på Scala, och gör en liten turné i Norrland. Men i sommar ska han vara ledig.

- Vi jobbar så lite som möjligt och det var längesen jag jobbade på sommaren. Andra artister jobbar som mest på sommaren, men vi försöker vara lediga. När det är som finast ska man inte jobba, tycker jag. (pM)

KARIN SVENSSON

Mer läsning

Annons