Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättviksförfattare toppar boklistan

/
  • Daniel Nilsson-Padilla från Rättvik har skrivit boken om Tony Flygare, fotbollsspelare som under höjdpunkten av sin karriär ansågs mer lovande än den jämnårige lagkamraten Zlatan Ibrahimovic
  • Daniel Nilsson-Padilla till vänster, – lika gammal som Zlatan och Tony Flygare – med ett förflutet på Resumé, Expressen, lokaltidningar och SVT:s Rapport.

Daniel Nilsson-Padilla från Rättvik har skrivit boken om Tony Flygare, fotbollsspelaren som var bästis med Zlatan och spåddes en lysande fotbollskarriär. En karriär som inte blev av.
En gång var jag större än Zlatan gick rakt upp på försäljningslistans första plats, när den släpptes i veckan.

Annons

Tony Flygare är jämngammal med Zlatan, de var grannar, lagkamrater och bästisar, under höjdpunkten av sin karriär ansågs Flygare mer lovande än Zlatan.

I sin egen bok skriver Zlatan: "Jag hängde också mycket med en kille som heter Tony Flygare... Hans farsa och morsa är också från Balkan och han var lite av en tuffing han med... Han var större och kraftigare och sågs som en större fotbollstalang. Det var mycket Tony: 'kolla honon, viken spelare!'"

En ödesmättad straffspark som den 18-årige Tony slog skickade Malmö FF ut ur Allsvenskan för första gången sedan 1937. Den katastrofala straffmissen, som även Zlatan skildrar i sin bok, skulle bli vändpunkten och Flygares karriär var över.

Om detta öde har Daniel Nilsson-Padilla från Rättvik skrivit en bok. En gång var jag större än Zlatan släpptes i veckan och tog sig direkt upp på Bokus försäljningslistas första plats.

Grattis till försäljningsframgången!

– Det är helt fantastiskt så klart. Men det är en makalös historia, här stämmer att verkligheten överträffar dikten.

Berätta lite om din bakgrund?

– Jag är uppvuxen i Rättvik, min mamma är från Sverige pappa från Chile. Man stack ut i Rättvik med en förälder som inte kom från Sverige. Jag var oerhört idrottsintresserad, spelade fotboll och tennis.

Hur kom du på idén att skriva boken?

– Jag hörde talas om Tony och ville veta mer. Jag bestämde mig för att resa till Malmö och göra research på Tony och Zlatan, pratade med massor med människor runt dem under ett år.

Hur kom du i kontakt med Flygare?

– Det var nästan omöjligt. Det skulle krävas att hans bank bröt banksekretessen för att jag skulle få hans nummer. När vi väl träffades stämde allt. Vi klickade och beslutade att göra en bok tillsammans. En vecka senare skrev vi kontrakt med Nordstedts.

Hur gick arbetet till?

– Vi tillbringade massor av tid ihop. Första gången vi skulle jobba med boken kom Tony till mig i Stockholm. Han sov över, men på morgonen var han borta. Han var inte redo just då. Han var fortfarande traumatiserad. Jag fick flytta in hos honom i Malmö, på hans hemmaplan i stället. Han skaffade en cykel åt mig och vi cyklade runt och upplevde ställen där Zlatan och Tony tillbringat timmar med spontanfotboll, där de hittat på hyss och bus. Desto mer han berättade desto bättre mådde han.

Har Flygare och Zlatan kontakt i dag?

– Nej, de lever helt olika liv, Zlatan bor i Frankrike och är en av världens bästa spelare. Tony bor kvar där de växte upp.

Har Zlatan reagerat på utgivningen?

– Tony har skickat boken till Zlatan. Det här är ingen skandalbiografi, det är en bok skriven med respekt om deras resa och olika öden.

Mer läsning

Annons