Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvik sätter sitt hopp till en ny generation

Annons

Det är ingen överdrift att säga att Rättviks musikliv lever upp på sommaren. Dalhalla, Classic Car Week och Rättviksdansen är alla publikmagneter under årets varma månader. Varje tisdag under hela sommaren är det också olika musikaliska program under rubriken "Tisdagskul" i Rättviks centrum.

Musik vid Siljan förlägger delar av sina konserter i Rättvik. Festivalens satsning på pop och rock, D-fest, var dock ett ljus i sommarnatten som brann ut snabbt, trots utfästelser om långsiktighet. År 2000 var första och sista gången festivalen hölls.

- Jag fattar inte att de lade ner efter bara ett år. Man kunde ju tycka att de kunde ha hållit ut lite längre. Det tar ju ett tag innan en sådan sak etablerar sig, säger Daniel Hansson, basist i Rättviksbandet Filled, med ett stänk av bitterhet i rösten.

- Rättvik är ganska dött, konstaterar han sedan.

- Men vad kan man förvänta sig i en sådan här by? Det kryllar inte av rockklubbar precis. Men det är bra att det är trist, då repar man mer, säger trummisen Anders Raunio.

De menar att det var betydligt mer fart i mitten av 90-talet, men att många flyttat sedan dess. För några år sedan fanns också rockklubben Unscene, som drevs av föreningen Rockfelan, och som höll hus på krogen Caesars. Men klubben gick i graven och Rockfelan ligger på is.

- Det blev inget genrerationsskifte, säger Daniel Hansson.

Filled har bland annat en seger i riksfinalen i Musik Direkt i bagaget och är ett av de band i Rättvik som för tillfället satsar hårdast på att nå ut med sin musik bortom Dalagränsen. Nyligen var de i Lettland för en miniturné och har även spelat i London ett par gånger.

Till sin hjälp har de numera en engelsk manager, som ska knyta kontakter med arrangörer och bolag. Ett arbete som de är glada att slippa. All kraft kan nu läggas på det som de egentligen är satta att göra - bra låtar.

- Musiken har blivit bättre sedan han kom in i bilden. De senaste månaderna har det gått i raketfart, säger sångaren Emile Kiesbye.

Filleds en smula pessimistiska hållning delas inte av alla.

- Det har aldrig varit så mycket band i Rättvik som nu.

Påståendet kommer från Lars-Erik Wilkenson, som jobbar på studieförbundet Bilda. Han ansvarar bland annat för Persborg, som är ett hus med replokaler. Där repar inte mindre än femton band i olika åldrar och genrer. Kanske inte så många som har hunnit etablera sig, men någonstans måste man ju börja.

- Det är en uppgång när det gäller de yngre banden. Det där går i cykler, säger han.

- I och med att Rättvik är en sådan liten ort så brukar det dröja ganska länge mellan topparna, men jag upplever att det är en mer jämn tillströmning nu.

Anledningen till det menar han är det projekt Bilda drog i gång för två år sedan tillsammans med Musikskolan, där ungdomar under viss vägledning får spela rock ihop. Åldrarna varierar mellan årskurs sex och sista året på gymnasiet.

- Det har genererat en massa band, som kört vidare själva sedan.

Bilda hjälper också till att arrangera konserter. I höstas samarbetade förbundet med Rättviksparken för ett antal konserter med både lokala band och band från övriga Dalarna, men det blir ingen fortsättning på det.

Den 15 maj kommer de dock, i samarbete med Kulturhuset, att arrangera en rockgala med bara nya Rättviskband som inte tidigare fått chansen att visa upp sig.

Festivalen Vedstock med band som repar på Persborg har man också haft ett finger med, men det är för närvarande osäkert om det blir någon sådan i sommar.

Pingsthelgen närmar sig med stormsteg och det innebär Kroghallfestival i Rättvik. Årets upplaga är den tolfte och bjuder på namn som bland andra Pernilla Wahlgren, Jan Johansen, Bertil Brulba Band, Steam Machine, Klövvilt, Pumpbolaget, Pappas Pojkar och krogshowen Mera Poppa.

- Egentligen är det fel att kalla det festival. "Kroghallpartyt" vore mer passande - jag skulle vilja likna det med en gigantisk after ski, med mycket coverband och glad musik, säger Nicklas Nouvel, en av arrangörerna.

- Även om vi försöker ha originalartister också.

Försöken att skapa en festival med en tydligare musikalisk prägel har inte gått hem, menar Nicklas Nouvell. Förra årets satsning på The Ark på den vanligtvis ganska tröga fredagskvällen gav exempelvis inte den respons man hoppats på.

Två år flyttade man Kroghall från Mässhallen till Rättviksparken. Det innebar fler originalartister och därmed också ökade kostnader. 6 000 besökare mot vanliga 4 000 räckte inte och resultatet visade på minus.

- Det hade varit kul om det gått. Men det var inte vad folk ville ha. Många tyckte att "Kroghallkänslan" försvann när vi flyttade från mässhallen.

Då fanns också en demoscen, men Nouvell menar att det utrymmet saknas nu.

- Vi försöker hela tiden ta in lokala band, men det är svårt, säger han.

Han tror rent generellt att Rättvik är för litet för att en lokal rockscen ska kunna etableras.

- Det finns många bra band, men det är skralt med arrangörsbiten. Det kommer för lite folk.

Marit Bergman, då till sist. Frågan är om någon Rättvikare tagit sig lika långt som hon gjort tidigare. Musikkarriären tog visserligen fart efter att hon flyttat till Västerås, men sina första 17 år tillbringade hon i Rättvik.

Och det var lika svårt att arrangera något då.

- Vi försökte ordna konserter, men det var inget intresse, säger hon.

- Folk klagar på att det inte finns något att göra, men sitter hellre och super i Rättviksparken när det kommer till kritan. Det behövs en attityd hos folk att man inte kan vänta sig att bli serverad. Det blir man sällan. Det är lite synd, för Dalarna är ju traditionellt ett väldigt starkt musiklandskap. Men steget mellan "fin" musik och popmusik är fortfarande väldigt stort i Dalarna. Man satsar mycket på folkmusik, men inte lika mycket på popmusik, säger Marit Bergman.

Själv åkte hon oftast ända till Fagersta för att spisa levande rockmusik.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons