Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rättvik - plats/ickeplats

Annons

Kring samtal med verkligheten och människorna om platser och ickeplatser har sex konststuderande från Umeå och Örebro arbetat och deras tolkningar visas nu i en utställning i Rättviks kulturhus konsthall. Plats/ickeplats, öppnar på lördag.

Intrycken av platsen tolkas av betraktaren och blir till en ny plats, en ny upplevelse. Nina Svensson berättar sina upplevelser från den nedlagda psykiatriska anstalten Sidsjön i sin videoinstallation.

- Jag söker plats och identitet, vad sjukhuset varit och vad det blivit. En flyktingförläggning ligger i närheten av sjukhuset och barn leker i den gamla byggnaden. Själv söker jag platsens identitet med förbundna ögon, berättar Nina.

Konstnärsgruppen reflekterade också över Rättvik och Siljan som historiskt central plats, men frågan är vad Rättvik är i dag i ett modernt samhälle i det nya Europa.

- Min plats är högst personlig - om jag varit barn i öknen. Jag har aldrig varit där. Jag vill inte heller åka dit, med installationen är jag klar, säger EvaAnna Hertov.

Mats Bergqvist upplever platser, ljus, stämningar under promenader. Hans ljudverk och installation beskriver upplevelsen, färgen, formen och stämningen vid tiden, platsen, tillfället.

Utställningen är ett samarbete mellan Umeå konsthögskola och Örebro konstskola.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons