Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ratata släpper ny samlingsplatta

Annons

Skivan är en samling av personliga favoriter och låtar som gjort avtryck hos publiken, säger Mauro Scocco, sångare i Ratata.

Låtarna på "Kollektion" är en nostalgisk resa genom 80-talets Popsverige: "Ögon av is", "Jackie", Anni-Frid Lyngstad-duetten "Så länge vi har varann" och "Glad att det är över". Dessutom har Ratata spelat in en ny låt, "Honung".

- På ett sätt är det ju ett lumpet gammalt trick att spela in en ny låt till en samling, tycker Mauro Scocco.

- Men samtidigt visar vi att det här är något mer än bara en produkt, säger Johan Ekelund.

Det är som duo Ratata har tagit plats i den svenska pophistorien. Mauro Scocco i förgrunden: sjungande om saknad och smärta. Johan Ekelund ett steg bakom, den mer harmoniske musiksnickraren.

Det sista Ratataalbumet "Människor under molnen" kom 1989. Under 90-talet gjorde Mauro Scocco framgångsrika soloalbum och Johan Ekelund jobbade med bland andra Lisa Nilsson.

- När man tittar på vad vi gjorde efter Ratata så känns det som om viljan att förändras alltid har funnits i våra naturer. Att göra en "Jackie 2" eller en "Glad att det är över 2" fanns aldrig. Det har jag fått kritik för efter Ratata-tiden, folk som sa att "Du hittade ju något suveränt med Lisa Nilssons 'Himlen runt hörnet', varför höll du inte fast vid det?", säger Johan Ekelund.

Vad tycker ni kärnan i Ratata bestod av?

- Idén om kvalitet, att aldrig bli slafsig och släppa detaljer. Sedan var ju melodierna viktiga, vi var ett refrängbaserat band, tycker Mauro Scocco.

Med åren fick svenska folket upp ögonen för Ratatas kvaliteter. Bandet började turnera, fick priser och gjorde konserter med Roxette och Eva Dahlgren.

Det har gått tretton år sedan Ratata lade ner verksamheten. "Kollektion" skulle kunna vara startskottet till vad så många andra popband gjort genom åren - återförenats och spelat gamla låtar för entusiastiska fans. Mauro Scocco och Johan Ekelund tittar på varandra och skakar på huvudet. "Kollektion" är det närmaste 80-talsnostalgikerna kommer en återförening av Ratata. (PM)

JOHAN SJÖSTRAND

Mer läsning

Annons