Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasimus verk i bokform

/
  • John Rasimus är förutom aktuell med ett boksläpp, delaktig i flera utställningar. Just nu kan man se hans verk på Galleri Lindqvist i Skåne, i Kenne, New Hampshire USA och i en samlingsutställning i Södertälje Konsthall.
  • Att nu nära 300 teckningar och grafik av Rasimus samlas i en volym är en välgärning av Leksands kulturhus Jovica Marceta.

I John Rasimus konst krockas humor med svärta och det absurda med naivism.
Nu finns ett urval av hans teckningar samlade i en bok utgiven av Leksands kulturhus.

Annons

John Rasimus teckningar och träsnitt myllrar av samtidsreferenser, rebusar och utsnitt ur pågående berättelser. Flygvärdinnor, tatuerade kvinnor, cowboys och boxare är återkommande karaktärer som befolkar hans bildvärld. Tillsammans och var för sig skildrar de en värld som kommunicerar med 40-talets USA och refererar till tidig 1900-talskonst och vår samtids populärkultur - attribut som han gör till sina egna när han placerar dem i nya sammanhang. Här finns tolkningar av the Shining, Skriet och Kalle Anka som skruvas till typiska Rasimuskaraktärer.

Rasimus behärskar balansgången mellan lekfullhet och allvar och blandningen av surrealism med serieteknikens raka berättande fullt ut.

Det är ett komplext bildberättande som bottnar i Rasimus skicklighet som tecknare, ett narrativt driv och hans förmåga att förmedla det allmänmänskliga med mycket humor.

Mer läsning

Annons