Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rasdrama skrällde på Oscarsgalan

Annons

På förhand handlade egentligen allt om Ang Lees cowboydrama Brokeback mountain. Galasäsongens tidigare tillställningar har mer eller mindre alla utsett den uppmärksammade filmen till fjolårets bästa.

Oscarsjuryn tyckte något annat. Crash, som hade svensk biopremiär i september, tog hem den tyngsta klassen - bästa film.

Paul Haggis har regisserat filmen som utspelas under en 36-timmarsperiod i Los Angeles.

Precis som många av de andra nominerade filmer har Crash ett politiskt förtecken, här handlar det om en rad kulturella krockar som utspelas mer eller mindre oberoende av varandra.

- Vi känner oss ödmjuka inför de andra nominerade i den här kategorin. Ni har gjort det här året till ett av de mest hisnande och överraskande åren i amerikansk film, sade Crash-producenten Cathy Schulman som tog emot priset tillsammans med Paul Haggis.

Brokeback mountain, om två cowboys som förälskar sig i varandra, vann visserligen lika många klasser, men får ändå ses som galans stora förlorare med tanke på det tunga favoritskapet på förhand.

Sammanlagt var Brokeback nominerad i åtta klasser. Ang Lee vann nu regiklassen och filmen prisades även för manus (baserat på annat verk) och musik.

- Jag är så stolt över filmen. Varför de inte fastnade för den vet jag inte, sade Ang Lee efter galan.

Både Crash och Brokeback mountain är så kallade independentfilmer, gjorda utanför Hollywoods stora studior. Det kan man inte kalla King Kong och En geishas memoarer, som även de kammade hem tre Oscarsstatyetter var, dock i mindre tunga klasser som ljud, foto, scenografi och kostym.

Favoriterna höll åtminstone i de tunga skådespelarklasserna. Philip Seymour Hoffman fick utdelning när han för första gången besökte en Oscarsgala. Titelrollen i Capote är Hoffmans första riktigt stora huvudroll och det gav utdelning direkt.

- Jag är med i en kategori av stora, stora skådespelare. Fantastiska skådespelare. Jag är överväldigad, sade han ödmjukt med priset i sin hand.

Reese Witherspoon (Walk the line) var knapp favorit före Felicity Huffman i klassen för bästa kvinnliga huvudroll och plockade också hem statyetten.

Förstagångsvinnare är även George Clooney. Superstjärnan tog hem birollsklassen för sin roll i Syriana, en film om ett oljemaktspel i Mellanöstern.

(TT SPEKTRA)

Mer läsning

Annons