Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radiochefen avgår

/
  • Slutar. 340 personer på Sveriges Radio har bett om att få lämna företaget. Facket ser detta som ett misstroende mot radiochef Peter Örn. Nu slutar han.

Annons

Peter Örn inledde för ett par år sedan ett omfattande förändringsarbete på SR. Kanalstrukturerna gjordes om, den fast anställda personalen skulle minskas och mer pengar skulle satsas på programproduktion och inte minst extern sådan.

Planerna byggde i stor utsträckning på en utbyggnad av den digitala Dab-radion och därför var det ett stort bakslag när den förra regeringen i december 2005 stoppade alla planer på en fortsatt utbyggnad.

Och fler bakslag skulle komma. Förändringarna av den gamla kanalstrukturen, främst P1, har fått mycket hård kritik.

Gamla P1-lyssnare har klagat på nya program, exempelvis Lantz i P1, som finns i kanalen och många hävdar att innehållet blivit ytligare.

Hård kritik mot P2 har också förekommit. Konstmusikkanalen P2 har tappat 25 procent av sina lyssnare på ett år.

Den senaste motgången kom i samband med ett sparpaket som ledningen tvingats sjösätta sedan programbolagets kostnader för 2007 sprungit förbi intäkterna.

Styrelsen beslutade att 152 personer skulle beviljas avgångsvederlag, men när ansökningstiden gick ut för en dryg vecka sedan hade närmare 340 ansökt om att få sluta.

Facket tolkade det stora antalet som vill sluta som en missnöjesförklaring mot den nuvarande ledningen.

Peter Örn och Ove Joanson träffades i fredags för att diskutera framtiden och enligt ett pressmeddelande hade båda, oberoende av varandra, kommit fram till att Örn borde lämna vd-stolen.

"Peter Örn har genomfört ett antal nödvändiga men smärtsamma förändringar och han har gjort det med den humanism och med den omsorg om public service som är hans kännetecken", säger Ove Joanson i ett pressmeddelande.

Peter Örn får ett avgångsvederlag som omfattar tolv månadslöner. Styrelsen förordar förra programdirektören Kerstin Brunnberg som tillförordnad vd. (TT)

Mer läsning

Annons