Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radio Dalarna tappar lyssnare

Annons

Sveriges Radio P4 Dalarna tappar lyssnare. Men andra regionalradiostationer har tappat ännu mer. Därför har SR Dalarna högst andel lyssnare i sitt län av alla regionalradiostationer.

Ju starkare regional identitet, desto högre befolkningsandel lyssnar på SR P4. Det är det samband som Malte Lind, som arbetar med publik- och omvärldsanalys på SR Kommunikation, länge har kunnat studera.

Det har betytt att SR:s redaktioner på Gotland, i Jämtland, Dalarna, Värmland och Skaraborg haft högst lyssnarandel. Förklaringarna till att dessa ligger högt är också demografiska.

Ju yngre befolkning, vilket finns i län med föränderlig arbetsmarknad och stora universitet och högskolor, desto mindre P4-lyssnande är det.

-Man uppfattar sig inte som östgöte för att man pluggar under fyra år i Linköping. Också mellanstora städer med högskolor har låga lyssnarandelar, säger Lind.

Dalarna, Gotland och Jämtland är länen som haft högst lyssnarandel för P4 det senaste decenniet. Gotland och Jämtland har vid några tillfällen varit över 50 procent dagliga lyssnare i mätningarna, men andelarna har sjunkit på senare år.

SR Dalarnas procentandel i mätningarna de senaste åren har varit 48,7 (2001), 46,0 (2002), 47,2 (2003), 47,5 (2004), 46,4 (2005) och 44,6 (2006). 2006 års siffra är högst i landet.

-Den långsiktiga trenden är vikande. Det beror på ökad konkurrens och att funktionen som nyhetsuppdaterare inte längre är unik för radion. SR måste bli underhållare, nyhetsförmedlare och ha annat relevant innehåll, säger Lind.

I Stockholm är SR P1 den största radiokanalen.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons