Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Queer - ny lönsam genre i litteraturen

Annons

Johan Hiltons reportagebok om hatbrott mot homosexuella, No tears for queers, Peter Tai Christensens Schlagerbög och Bananflugornas herre av Fredrik Eklund. Den svenska så kallade HBT-litteraturen (bi-, trans- och homosexuella personer) har vuxit till en egen genre och titlarna hittar man på boktopplistorna.

Nu börjar även bokhandlarna se potentialen i en särskild genre för queerlitteraturen. I Sverige är Internetbokhandeln först ut med att skapa en sådan sektion på hemsidan. Där finns breda författare som Anne Holt och Jonas Gardell, men också queerfeministen Tiina Rosenberg. Just nu är det Mian Lodalens Trekant och No tears for queers som säljer bäst.

- Alla böcker har vi haft tidigare, men nu finns de samlade under en rubrik. Vi har fått både publicitet och fler besökare genom den här kategorin, säger Internetbokhandelns vd Sofia Högman.

- Jag tror att andra bokhandlare bara inte har uppmärksammat den här genren. Av tradition går man efter bibliotekens kategorisering och där finns inte queer med.

Jämfört med utländska internetbokhandlare är utbudet däremot fortfarande klent. Amerikanska Amazon har samlat sitt utbud under rubriken Gay och lesbisk litteratur, med en rad undersektioner som thriller, biografier, reseböcker, historia, familjeliv och så vidare. De flesta övriga internationella boksajter har liknande rubriker.

Men i takt med att genren etablerar sig även i Sverige poppar allt fler alternativ upp. Ulrika Larsson, en av grundarna av queerförlaget Normal, berättar att minst två queerboklådor ligger i startgroparna i Stockholm.

- Vi tyckte det var konstigt att vi var först med att starta ett queerförlag. Det har kommit ut så många böcker genom åren så man kan tycka att det borde ha funnits alla möjligheter att samla de här böckerna tidigare. Men genren queerlitteratur har inte funnits här i Sverige, säger hon.

Förlaget startade i vintras och ger ut både nya böcker och gamla, mer klassiska titlar.

- De vanliga förlagen har inte lanserat böckerna som queera. I stället har det varit böcker om väninnor, eller om två vilsna unga killar. Det är också därför som de här böckerna har varit så svåra att hitta i Sverige, säger Ulrika Larsson.

Hon menar att böckerna är viktiga av identitetspolitiska skäl. Precis som det finns ett behov av kvinnolitteratur och barnböcker behöver HBT-människor också böcker de kan känna igen sig i. Därför är det också viktigt att böckerna blir synliga, säger hon.

Hur kan man beskriva genren queer?

- Oj, det är så stort. Det är böcker med queera perspektiv. Oftast av queera författare, men inte nödvändigtvis. Ibland medvetet, ibland inte. Naturligtvis passar det in på flera genrer, precis som deckare både kan vara skönlitteratur och spänning. (TT Spektra)

ELIN VIKSTEN

Mer läsning

Annons