Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pundarens poesi

Annons

Tjugo år med droger och därefter åtta utan, så ser debuterande Lotten Strömstedts meritlista ut. "Långrock" innehåller dikter från många år.

Rapporter från gator och sjukhus blandas med glimtar från barndomen och drömmar om ett bättre liv, kanske i en stuga långt inne i skogen, där en liten fin tant steker plättar "å en liten moped pruttar till affärn".

Strömstedt är ett känt namn i kultur- och nöjesvärlden. Så när dottern skriver om mamma och far (så benämner hon dem), blir det lätt en dokusåpa om författarna och journalisterna Margareta och Bo Strömstedt och familjens svarta får.

"Den da jag föddes (sa min mamma) / va en lyckoda", står det redan på första sidan, men snart bar det av "mot Landet som Icke Är / dit du Icke Vill".

Dikten "No brain no pain" anknyter till familjens framgångar. Den talar om hur det är att leva "i den döda vinkeln" avtrubbad med drogernas hjälp, "å vem fan ville bli / något".

Skildringen av nedstigningen erbjuder inget nytt. Den liknar skillingtryck och manlig trubadursång, rytmen gungar och rimmen skapar myter. Men plötsligt, efter en nostalgisk dikt om mammas skimrande nylonstrumpor och parfym, får läsaren en kotlett i ansiktet: "Du kom med kotletter (aldrig fick man nåra stålar, bara dessa jävla rosa kotletter)".

Här förstår man allas förtvivlan.

I dikten Desperado viskar månen att den är rädd för ett barn, "och jag / blir rädd för mej själv då". Hon vittnar om dragningen till järnvägsspår, men "åtalad" för mordförsök på sig själv, är hon ändå dömd till fortsatt liv. Hon minns en blick på tunnelbanan av "en ängel i underjorden", hon minns förälskelse och åtrå. Men även när staden var lugn, fanns det svartas lockelse: "flöjtspelaren övade min ton".

Mörkret kommer igen i dikten om ikonmålaren som sköljer och sköljer penseln, för att inte längre måla världens svarta ondska, utan Marias ljusblå, röd färg och guld. Den dikten glöder.

ANNE BRÜGGE

Mer läsning

Annons