Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publikframgångar för Dalateatern

Annons

Mätt i hur stor publik Dalateatern nått i sitt hemlän har inte 2003 och 2004 varit särskilt framgångsrika. Kulturrådets statistik för 2003 visade att bara två länsteatrar i landet hade mindre publik. Det ledde till att Dalateatern per biljett fick näst mest skattestöd i landet.

2004 minskade publiktillströmningen med ytterligare nio procent till 12300 personer och skattesubventionen per biljett ökade därmed ytterligare, men 2005 ville väsentligt fler se Dalateaterns program.

Under 2005 spelade Dalateatern i 14 av länets 15 kommuner och på 23 orter utöver hemmascenen i Falun. Publiktillströmningen till Dalateaterns egna föreställningar ökade med närmare 25 procent, medan gästspel och externt producerad barnteater ökade publiktillströmningen med lika mycket.

De totala intäkterna för Dalateatern ökade med mer än två miljoner kronor. En stor del av ökningen förklaras med att teaterns självfinansieringsgrad kraftigt förbättrats. Egenintäkterna ökade med över 80 procent som en följd av nya externa uppdrag, höjda biljettpriser för barnteaterföreställningarna och ett nytt upplägg där teatern tar betalt för lunch när skolelever besöker Dalateatern.

Kostnaderna för 2005 ökade med 3,6 miljoner kronor. För 2005 gjorde Dalateatern en förlust på 462000 kronor, vilket är bättre än budgeterat och vilket pareras av att Dalateatern tagit i anspråk ekonomiska reserver som byggts upp tidigare.

Dalateaterns förvaltningsberättelse för 2005 tar upp höstens haveri under repetitionerna med pjäsen Nuförtiden, som fick lov att skjutas upp. Något besked om vad som hände ges heller inte nu; det heter svepande att "i september månad stod det dock klart att vi på grund av olika omständigheter inte skulle ta oss till premiär".

Den snabba omställningen till repetitioner av Rätt kurs, som kom att för ovanlighetens skull också ges under jul- och nyårsledigheterna, beskrivs som "heroisk". De egenproducerade teaterföreställningarna var trots den uppskjutna pjäsen till antalet 188, en ökning med sju procent.

Under rubriken "Planerad verksamhet 2006" framgår att Nuförtiden kommer att sättas upp i höst. Därmed kan huvuddelen av de 1,9 miljoner kronor som satsas i uppsättningen återvinnas. I höst kommer också en ännu inte namngiven pjäs att ges för mellanstadieelever. Den föreställningen kommer att turnera till mindre lokaler och till klassrum runt om i Dalarna.

För framtiden hoppas Dalateatern på nya möjligheter om och när Kulturfyr Dalarna, samarbetsprojektet mellan landstinget och Falu kommun, blir av. Då skulle Dalateatern få en egen scen med cirka 300 publikplatser. Högre publikintäkter, nya spelformer, andra pjäsval och bättre tillgänglighet skulle bli följden.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons