Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publiken somnar!

Annons

Nu har snart ännu en teatersommar i Dalarna passerat. Mina tips är: Skinnarspelet och Himlaspelet behöver nya proffsiga regissörer, som har kunnande och förmåga att ge dessa två dalaspel en ny tolkning. Jag har även i sommar, på nära håll, sett vad som hänt och pratat med mycket folk.

I Malung och i Leksand har jag i många år träffat den förtjusande sångerskan Lena Ericsson och den charmerande sångaren Hans Josefsson. De har fått sina regiuppgifter efter lång och trogen tjänst. De är duktiga scenartister, men de är inga regissörer. Jag vet att det här är känsligt, men jag skriver för spelens bästa!

Ekonomi, publiksiffror och kritiker talar sitt tydliga språk: Skinnarspelet och Himlaspelet måste förnyas för att skapa intresse hos publik, researrangörer och kritiker. "Oförlöst teater" och annan kritik har skrivits i pressen.

För några år sedan hade man vid Ingmarsspelen i Nås modet att byta regissör. Katarina Ehnmark kontrakterades. Hon har prövat olika regilösningar och lyckats skapa en magisk pjäs. Även spelmän och folkdansare har fått regi och koreografi. Se också vad regissören Leif Stinnerbom skapar varje sommar i teaterladan i Rottneros i Värmland. Leif skulle behöva komma till Dalarna för att regissera!

I vintras hade jag en diskussion med Himlaspelets Mats, Lars Hjertner, om att man i Leksand måste frigöra sig från Gösta Folkes grundregi sedan 1941. För att kunna göra det måste regiarbetet starta redan i vinter. Det går inte att skapa en ny föreställning på en vecka innan premiären. Detsamma gäller Skinnarspelet, som har kvar Rune Lindströms grundregi sedan 1967. Folk vill se dalaspelen förnyade!

Dalaspelens texter är humoristiska och allvarliga. Skinnarspelet skulle kunna bli så roligt att folk får ont i magen av skratt. Himlaspelet kan bli så berörande att folk gråter. Nu händer det att publik somnar. Men sorgligt nog lär väl inget nytt ske!

Sätt upp Himlaspelet på en annan scen med bra ljussättning och med en mindre kostnad för scenbygge! Ge plats för 600 personer vid tio föreställningar! Himlaspelet är då i hamn ekonomiskt. Det går inte, att hur länge som helst använda de slantar Rolf Rågsveden ordnade fram för en tid sen. En dag är penningpungen tom!

Avtacka nuvarande regissörer på ett trevligt och människovärdigt sätt. Låt sedan utbildade konstnärer sätta upp spelen i Malung och i Leksand.

Låt inte tradition och konservatism få sänka Dalaspelen ner i gravens mörker.

PER-OLA BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons