Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publiken dansade vilt med Stooges på Eldorado

/
  • Lyser ännu. Thank you fucking Borlänge vrålar rockveteranen och möts av ett jubel. Han må ha varit ett sönderdrogat vrak, men lyskraften hos Iggy Pop har knappats mattats.

Annons

James Osterberg har varit Iggy Pop i nästan 40 år. Han är långt ifrån den enda 60-åringen på festivalen, men den i särklass vitalaste. Så det känns rätt meningslöst att tjata om ålder, för lyskraften har nog aldrig mattats.

Det handlar om utlevelse snarare än inlevelse, yvig dans, obscent juckande och Iggy är långt ifrån det sönderdrogade vrak han en gång sägs ha varit. Det är en muskulös man som vickar på höfter, slänger med sitt stripiga hår och bjuder upp ett galet hoppande gäng ur publiken till vild dans på scenen.

The Stooges gjorde bara tre mer eller mindre hafsverk till studioalbum. Men låtarna har för alltid etsat sig fast i musikhistorien. På Eldorado radar de upp klassiker: Loose, 1969, I wanna be your dog, TV eye, No fun. Det är som om de bara tagit vid där allt slutade för 30 år sedan.

Det måste vara få förunnat att låta så vitalt skramligt, som The Stooges 2007. De borde ju vara föredettingar som de flesta band som plötsligt bestämmer sig för en oförklarlig comeback. Men i The Stooges fall återkomsten mer än väl motiverad. Även de nya låtarna från 2007 års The Weirdness, känns lika angelägna.

Det är i stort sett originalbandet som står på scenen, förutom basisten Dave Alexander som dog för 32 år sedan. Bröderna Ron och Scott Asheton var med redan på debuten.

Men Iggy är den som håller hov. Han klättrar på högtalare och går lös på mikar och mikstativ. En kille går omkring på scenen och städar upp efter honom.

Iggys korta mellansnack är mest svordomar som möts av jubel, fuck you, fuck me, thank you fucking Borlänge.

Det finns egentligen bara en invändning som dessutom förbryllar. Inte en enda låt från Raw power. Inte ens makalösa Search and destroy. Varför?

Mer läsning

Annons