Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publiken älskar Ruggugglan

Annons

Snacka om att gammal är äldst! När tolv gamla revyrävar gick upp på scenen samtidigt var det inget annat än dundersuccé från start. Redan i inledande numret såg man tydligt att alla deltagarna hade fått varsin riktigt stark personlighet.

Bland de boende fanns bland andra den stendöve Major Döving, spelad av Rolf Andersson, den före detta affärsmannen Albert, spelad av Kurt Sävström och operettsångaren Einar Bergman, spelad av Bengt Fredriksson. Dessa tre väljer jag ut som de starkaste i ensemblem, men det kunde lika gärna ha varit vilka som helst. De gjorde alla ett helgjutet intryck.

Faktum är att jag inte sett en bättre uppsättning revy eller teater/musikal här omkring tidigare.

Handlingen utspelar sig på ett pensionärshem som plötsligt en dag får beskedet att det ska bli ändring på deras boende. De ska bo i egna lägenheter och få besök av personal i stället för att finnas i gemensamma lokaler. Omsorgsnämndens ordförande Anna, spelad av Christina Warg, försöker fögäves övertyga de boende om att det kommer att bli positivt för deras del.

De boende bestämmer sig i stället för att köpa pensionärshemmet av kommunen och att samtidigt ställa upp i nästa val som en pensionärsorganisation.

Som ni förstår är det bäddat för snedsteg och övertramp på alla håll, och det hela avlöper absolut inte problemfritt.

Själva handlingen är inte på något vis lokal utan kunde gälla vilken stad som helst i landet. Ett antal föreställningar är också redan inbokade i Falun, efter alla de redan utsålda i Borlänge.

Den nyligen bortgångne Borlängeprofilen Åke Strömmer var en flitig textförfattare och har för detta fått mycket beröm genom åren. Han hade en sällsynt klarsynthet och en lika vass penna som tunga.

Mig veterligt var detta första gången han på egen hand skrev ihop en hel uppsättning. När han nu gjorde det, gjorde han det på ett sätt som fick oss i publiken att häpna.

Snacka om att avgå med flaggan i topp!

Vi kände varandra mycket väl, jag och Åke, och jag fick aldrig tillfälle att ta farväl ordentligt så jag passar på och gör det här och nu.

Tack för allt, Åke! Mitt sportintresse var, som du vet, mycket begränsat men desto mer följde jag ditt arbete inom kulturen, och jag saknar redan dina vassa kommentarer och texter.

PETER JOHANSSON

Mer läsning

Annons