Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publiken älskar Paata

Annons

Vårpremiären för Falu jazzklubb blev en udda och spännande musikupplevelse. Det var den Georgiska orkestern Paata Jazz Trio som bjöd på en exotisk och suggestiv jazzresa med en enorm spännvidd i stilar.

Det blev en fantastisk och fascinerande upplevelse. Paata Dumurishvilis pianospel är virituost och personligt. Med en otrolig skicklighet pendlar han mellan stilar som barocken med sina melodiflätor, via romantikens Beethoven till modern jazz i Keith Jarrets anda.

En Bachfuga kan helt plötsligt skifta karaktär, "smittas ner" av några blue notes för att sedan riva loss i en rag-time-version av Softly as in a Morning Sunrise.

Kvällen fortsätter på detta gräns-överskridande vis. En hypnotisk och eterisk pianovals kan helt plötsligt förbytas i ett ryckigt stackato för att sedan smidigt gå över i Hard-bop.

Allt ackompanjerat av ett mycket personligt trumspel av George Salagishvili.

Även Georgisk folkmusik i en jazzig tappning tog stor plats i repertoaren. Basisten och cellisten Zurab Shamubia gör här en intressant imitation av ett gammalt Georgiskt folkinstrument.

Ibland får man faktiskt en känsla av Jan Johanssons "Jazz på ryska" när man hör dessa mollbetonade bitar. Ibland vackert och ibland kaotiskt.

Att de tre musikerna har grundlig klassisk skolning på sina instrument är uppenbart. Paata, kapellmästaren, är professor vid musikhögskolan i Mannheim.

Publiken älskade Paata Jazz Trio. Redan efter första låten överöstes musikerna med applåder och "bravon".

Och till er jazzvänner som inte var där: ni får en chans till. På måndag spelar de på Bolanche i Borlänge!

HENRIK SJÖGREN

Mer läsning

Annons