Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prostituerade i Cadiz

Annons

Gärd Ojon (O Johansson) är siste konstnär ut i den stafett av dalakonstnärer som ställer ut i rummet Appendix på Dalarnas museum. Tillsammans med museet har konstnärsföreningen Konst i Dalarna (KID) skapat ett forum för dagens regionala konst där tidigare under året bland andra Ragnhild Fredell, Svante Rydberg och Lasse Östman ställt ut.

Gärd Ojon har ofta vistats nära vatten när hon målat. Allt sedan hon gick på målarskola i Marseille för många år sedan har hon regelbundet återvänt till den ruffiga hamnstaden för att hitta motiv. Men det är inte bara där hon hittar vattnet.

I sin utställning på Appendix har hon samlat bilder från flera års produktion som alla anknyter till just vatten.

Där finns Erik Gustaf Geijers bräckliga farkost i dikten "På nyårsdagen 1838", fångad i ett broderi och där finns malströmmarna i Lofoten.

I ett häfte skriver hon själv om sina bilder. Små dikter och citat.

I de lugnaste vattendrag lurar oanade faror. En krokodil simmar i vassen. Det enkla badnöjet möter oljetankers i Le Havre.

I en liten serie träsnitt inspirerad av Maria Callas tolkning av boleron "Flickorna i Cadiz" lämnar hon en ironisk kommentar till hamnstädernas prostitution. I mitten simmar en torsk (Ga'dus på latin) omgiven av fyra prostituerade kvinnor. Träsnittens knotiga svärta rimmar bra med beskheten i kommentaren.

Och utställningens namn säger väl ganska bra vad det handlar om. Under naturbilderna ruvar sociala motiv.

MARTIN AAGÅRD

Mer läsning

Annons