Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professor på historisk orgel

Annons

MUSIK

VID SILJAN

Till natursköna Knippboberget vallfärdar musik- och naturälskarna under Musik vid Siljan sedan många år. Naturen är en viktig ingrediens i upplevelsen. Förvånansvärt många kommer också när vädret är dåligt.

"Publiken kom upp för berget lastade med turiststolar, filtar, liggunderlag, sittunderlag, ryggsäckar, regnställ, paraplyer, fikakorgar, gummistövlar, program och massor av förväntan", skrev tidningen regnsommaren 1998.

- Jag känner starkt för platsen. Det finns en fin högtalaranläggning också, säger Gustafsson, som är organist i Maria Magdalena församling på Söder i Stockholm.

Oskar Lindberg själv byggde, bättrade på, ändrade och byggde ut orgeln åren 1926-1955, delvis med hjälp av anrika orgelbyggarna Åkerman & Lund. I storlek är orgeln som en ordinär kyrkorgel. Den har tre manualer, pedal och 20 stämmor. Det är en pneumatisk piporgel med elektrisk fläkt.

Lindberg har en central ställning i svensk orgeltradition i kraft av att han var en framstående tonsättare och organist, lärare i harmonilära på musikhögskolan och dessutom expert på själva instrumentet.

- Jag kommer enbart att spela musik av Oskar Lindberg. En hel del av musiken är skriven där, eftersom det var hans sommarställe och han var en typisk sommarkompositör. Gammal fäbod-

psalm skrevs inför en radiosändning från stugan 1936.

Orgelprofessor Gustafssons del i programmet är ungefär en halvtimme långt. Största delen upptas emellertid av de eminenta jazzmusikerna som uppträder tillsammans med Alice Babs. De är Nils Lindberg, piano, Anders Paulsson, sopran- och tenorsaxofon, Krister Andersson, tenorsaxofon, Joakim Mildner, tenorsaxofon, Peter Gullin, barytonsaxofon, Jan Adefelt, bas och Bengt Stark, trummor.

Det är sjätte året som Ralph Gustafsson framträder i orgelstugan. Gammal fäbodpsalm avslutar alltid konserterna.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons