Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pridefestivalen hyllar kärlek och vigsel i år

Annons

Folk mejlar och frågar om de ska våga gå i paraden, och det är synd för själva paraden är ett uttryck för alla människors lika rätt. Den får inte bli ett forum för nynazister, säger Håkan Steenberg, ordförande för föreningen Stockholm Pride.

Förra året skadades en man allvarligt när nynazister överföll deltagarna i Prideparaden.

Därför har polisen höjt sin beredskap inför årets festival och Säpo följer noggrant misstänkta grupper.

På onsdagen den 28 juli invigs festivalen och på lördag går paraden genom Stockholm.

- Jag är inte ett dugg orolig, säger Håkan Steenberg. Jag går längst fram - det är tradition att ordförande leder tåget. Vi har kontakt med polisen varje dag så jag känner mig lugn och trygg och säker.

I stället hoppas han att besökarna fokuserar på festivalens digra program.

Som vanligt blandas artistuppträdanden och fester med debatter, workshops och utställningar.

I Pride Park (Tantolunden) spelar artister som Ruslana, Moneybrother, Günther & The Sunshine Girls, Nina & Kim, Monkeystrikes och Sophie Rimheden medan den som besöker Pride House (Mondo på Medborgarplatsen) kan lära sig hur man kan vara kille och feminist, hur det är att vara homo och idrottare, vad fetischism är och om homosexuellas villkor i den amerikanska armén.

Nytt för i år är att festivalen avslutas med en familjedag på Gröna Lund. För en dag döps nöjes-parken om till Rosa Lund och öppnas upp för alla Pridebesökare. Regnbågsflaggor sätts upp över hela parken och scenerna fylls med Prideartister som Peaches, Sondre Lerche, Mathias Holmgren och Gnottarna.

Det är tio år sedan registrerat partnerskap infördes i Sverige och därför är årets Pridetema vigsel och kärlek. I sin reklamkampanj har Stockholm Pride satt press på religiösa samfund som inte vill viga homosexuella och temat inspirerade valet av invigningstalare.

På onsdag öppnas festivalen av Caroline Krook, biskop i Stockholms stift.

- Jag tror att hon kommer prata mycket om kärlek, säger Håkan Steenberg. Hon har ju tidigare ställt upp på flera av våra evenemang. Hon driver de här frågorna i en ganska konservativ organisation så det ska bli jättespännande att höra vad hon säger på invigningen.

För Steenberg är Stockholm Prides viktigaste syfte att låta bögar, flator och transpersoner från hela landet få vara i majoritet, om så bara i fem dagar. I Pride Park och Pride House är det heterosexuella som är udda och avvikande.

- Det är lätt att leva som öppet homosexuell om man bor i Stockholm och jobbar inom media. Det är nog betydligt svårare att vara ensam och bo ute på landet och för dem som kommer resande utifrån blir det en stor upplevelse att vara i majoritet. Resten av året är man alltid, alltid i minoritet var man än är.

Vilka tre saker får man inte missa?

- Invigningstalet med Caroline Krook tycker jag är en av de viktigaste sakerna. Och paraden tycker jag är viktigare i år än någonsin, att gå med där. Och som tredje sak måste jag nämna Doria Roberts som uppträder i Pride House. Hon är en spoken word-artist från USA - det är lite nytt och lite annorlunda och hon har något vettigt att säga till alla.

Pridefestivalen lockar också många heterosexuella. Vad tycker du om det?

- De är välkomna så länge det är på våra villkor. Vi utestänger inte någon. Vi glömmer aldrig bort att det här är till för HBT-människor i Sverige men våra vänner är också hjärtligt välkomna.

Vad vill du att festivalbesökarna får med sig från årets Pride?

- Jag vill att de ska ha känt att de har varit i majoritet. Och att man träffar nya vänner och bekanta.

(PM)

KARIN SVENSSON

Mer läsning

Annons