Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pricksäkert om föräldraskapet

Annons

Detta är fortsättningen på Pia Hintzes debutroman Baby blues från år 2000, men går att läsa fristående. Efter att ha tröttnat på livet på landet har Sarah och Karl återvänt till Stockholm med sonen Nils.

Det är dags för Sarah att återvända till jobbet efter 18 månaders föräldraledighet, och dags för Nils att börja på dagis.

Sarah och Karl planerar att jämställt dela på föräldraskapet, men i slutändan måste Karls jobb gå före, det är ju så viktigt.

Sarah böjer sig och sköter det mesta i hemmet.

Men även hon har tänkt sig en framtid i arbetslivet, och känner att Karl sviker henne.

Han visar dock ingen förståelse för detta, och med oförstående chefer och medarbetare blir Sarahs situation snart ohållbar: uppgifterna staplas på henne och hon tvingas jobba kvällar och helger, och samtidigt ta hand om Nils, som dessutom ofta är sjuk.

Hon finner inget stöd någonstans, och sakta börjar Sarahs tillvaro krackelera. Att Hintze förhåller sig så realistiskt till livet som förälder och till den samtid romanen speglar gör den läsvärd och tankeväckande.

Romanen blir också ett illustrativt exempel på litteraturens subversiva kraft. För när jag som manlig läsare blir irriterad på Sarah och tycker att hon är lite väl gnällig, tvingas jag tänka till ett extra varv och inser då att även jag är fast i ett statiskt, manligt orienterat beteende; något jag egentligen inte vill kännas vid.

Därigenom får jag mig en tankeställare och tvingas skärskåda skillnaden mellan teori och praktik när det gäller jämställdhet.

Detta är också romanens styrka, att den uppmärksammar orättvisorna i vårt samhälle och kanske faktiskt även kan så ett frö till en förändring av det.

Däremot är romanen ingen större litterär upplevelse, men det får komma i andra hand.

Det är ju en obetydlig skavank i en roman som så träffsäkert beskriver jämställdhetens problem inifrån.

DAN BRUNDIN

Mer läsning

Annons