Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för En andra chans

Annons

Den 28 minuter långa novellfilmen som regisserats av Lisa Munthe och producerats av Helen Ahlsson från Borlänge spelades in i Säter, Leksand och Borlänge förra sommaren.

Och i går eftermiddag och kväll var det dags för premiärvisningar i Säter. För pressen, för skådespelarna, och för allt det dalfolk som på olika sätt hjälpte till när filmen gjordes.

- Det är åtta personer totalt i teamet som har det här som examensarbete, berättar Lisa Munthe vid en presskonferens efter förhandsvisningen.

De åtta numera utexaminerade eleverna har alla läst olika utbildningsprogram vid Dramatiska Institutet (DI) i Stockholm.

Filmens skådespelarensemble är en rutinerad trojka plus en ung debutant från Falun.

Lennart Jähkel som gör en mikrobiroll som rörmokare var inte med i Säters Folkets hus på fredagen, men det var huvudrollsinnehavarna Jakob Eklund, Mona Malm och falutjejen Johanna Holmstedt.

Hur etablerade skådisar som Malm och Eklund hamnar i ett av DI:s ex-jobb?

- Jag ringde upp Mona och Jakob och frågade om de ville, för de var mina två första favoritval, berättar Lisa Munthe.

Efter att ha läst manus och satt sig in i projektet bättre tackade både Eklund och Malm, som båda varit med i olika elevfilmer tidigare, ja till rollerna i "En andra chans".

- Det måste naturligtvis vara en bra grej och kännas kul att göra, oavsett om det är elevfilm eller något annat. Men om det är ett bra projekt som man tror på, då känns det nästan som en skyldighet att försöka vara med, menar Jakob Eklund.

- Och det är faktiskt lite status som skådespelare att bli uppringd och tillfrågad av någon från DI, konstaterar Mona Malm och får medhållande nickar från Eklund:

- Ja, så är det absolut. Alla skådespelare blir ju smickrade av att bli tillfrågade.

Skådisgängets yngsta medlem, 9-åriga Johanna Holmstedt från Falun, har inga planer på att bli skådespelare när hon blir stor. Hon vill bli delfinskötare. Det roligaste med att spela in en film?

- Att kasta äpplen på Jakob! säger Johanna Holmstedt utan att tveka en sekund.

- Vi hittade Johanna när vi hade en stor casting här i Dalarna, berättar producenten Helen Ahlsson.

- Det är rätt svårt att hitta tjejer som är så unga och ändå vågar spela ut inför kameran, konstaterar Lisa Munthe.

- Men jag märkte rätt snabbt att Johanna vågade.

För Mona Malms del innebär den närmsta yrkesframtiden jobb för radio och teve. Hon ska bland annat medverka i en ny serie som heter Cleo.

- Jag ska göra mamma till Loa Falkman, berättar Malm.'

- Sist vi jobbade tillsammans, då gjorde han min man. Det säger en del om läget, tillägger hon med ett leende.

Jakob Eklund är pappaledig för närvarande, men ska snart återvända till sin "hemmaplan" i ett synnerligen intressant teaterprojekt.

- Den 5 februari börjar jag repetera "Festen", det är Lars Winterbergs film som gjorts om till teater och ska sättas upp på Dramaten, berättar Eklund.

Det ångande, humoristiska, ångestladdade danska dogmamästerverket lämpar sig naturligtvis synnerligen väl för teaterscenen, och projektet låter onekligen spännande på förhand. Typ Norén. Gånger hundra.

Jakob Eklunds göterborske actionpolis från filmerna "Noll tolerans" och "Livvakterna" har också ett fortsatt liv framför sig.

- Ja, det blir en tredje del som vi antagligen kommer att köra i gång med till hösten, berättar skådespelaren.

- Om vi får loss pengar, förstås, men det tror jag nog inte blir något problem. När man läser manuset ser det ut som om det kan bli riktigt, riktigt bra.

Regissören Lisa Munthe och producenten Helen Ahlsson har också mer arbete att ta itu med efter avklarad DI-examen.

- Vi håller på med en dokumentär om Heidi Andersson från Västerbotten (byn Ensamheten), som är världsmästare i armbrytning, säger Lisa Munthe.

- Vi har hållit på med den parallellt med det här projektet...

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons