Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Präst anklagas för antisemitism

Annons

Jag står för innehållet i det där referatet. Jag avstod från att ta upp det i Shamirs bok som inte var rumsrent. Men tyvärr uppfattas all kritik av Israel som antisemitism.

Detta säger Jörgen Dicander, vikarierande präst i Norrbärke, som tidigare varit verksam i Silvberg, Gustafs, Stora-Tuna/Torsång och Avesta.

Dicander har "inga speciella synpunkter" på att Sverker Oredsson, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, reagerat starkt på den text som Dicander skrivit.

- Jag delar Shamirs synpunkt att Israel borde bli en sekulär stat där alla är fullvärdiga medborgare, säger Dicander och hänvisar till det upprop mot apartheid och murbygget i Israel som 50 kända kulturarbetare, däribland Per Olov Enquist, Kjell Espmark, Bengt Emil Johnson och Per Wästberg, undertecknade i Dagens Nyheter den 17 april.

- Jag kan inte se att den kritik jag refererat påstår något annat än det de påstår, säger Dicander.

Han har judiska släktingar som bor i en befästningslik kibbutz i närheten av Gaza. De bär vapen.

- Tänk om det skulle vara så i Sverige, säger Dicander.

Han berättar att anförvanterna tvingades gifta sig på Cypern för att israelisk lag förbjuder judar att gifta sig med icke-judar.

Han hade inte förväntat sig att vare sig få stöd för sin artikel av Dala-Demokratens redaktionsledning eller att den skulle ta avstånd från vad han skrev.

- Den togs in i tidningen och "Israel är en gulag" är inte mitt rubrikförslag, konstaterar han.

Dicander tycker inte att han i sitt referat borde tagit avstånd från de antisemitiska inslag som DD och Svenska kommittén mot antisemitism båda har lagt märke till och fördömt.

Dicander håller inte med om att det är en klassisk antisemitisk nidbild att judar styr media och USA.

- Nej och Shamir som skrivit boken påstår ju att han har egna informationer som han kommit över för att han bor i Israel. För att kontrollera dem måste man väl i så fall åka dit och göra det på plats? Sanningen är mångsidig. Historiker får reda ut vem som hade rätt i den här konflikten, säger Dicander.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons