Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Praktfull Dolly avslutade i Globen

/
  • Överaskningar. Dolly lade i Globen plötsligt till två nya covers i spellistan, förutom Lennons Imagine och Kristoffersons Me & Bobby McGee. Vem hade väntat sig Byrds Turn, turn, turn och Mary Hopkins Those were the days?

Annons
  • Musik/Country
  • Dolly Parton
  • Globen, Stockholm
  • 16/3
  • Publik: ett fullsatt Globen

Från det ögonblicket var kvällen den 61-åriga countryikonens. Inte bara för de 25, eller var det 26, låtarna utan också för de lika många historier hon berättade med värme, humor och självironi. De flesta härrörde från den fattiga uppväxten i Smoky Mountains. Även om Mom and Dad blev lite väl glorifierade känns Dolly aldrig hycklande.

Dolly Parton glömmer aldrig, aldrig sina rötter och det återspeglas gång på gång i hennes låtar, oavsett om det är tidiga som Coat of many colours eller några på de senaste bluegrass-plattorna.

Det är givetvis några allsångsnummer som Jolene och 9 to 5, men det vi kommer att minnas bäst är de andlöst vackra numren med Dolly ensam på scenen. Det är mäktigt när ett fullsatt Globen är knäpptyst, och det enda som hörs är Dollys röst i Little sparrow eller som i The grass is blue där hon själv spelar piano. Rösten förresten. Den är live mycket mindre gäll än den verkar på cd.

Kvinnan kan allt. Inte nog med att hon sjunger en mängd av sina, som det sägs, 3 000 egna låtar. Hon hinner dessutom med att spela piano, munspel, banjo, elgitarr, akustisk gitarr, flöjt, cittra och något annat stränginstrument jag inte ens vet namnet på.

På tidningens hemsida hade vi nyligen en omröstning om tidernas bästa kärlekslåt. Percy Sledges When a man loves a woman vann. Dolly Partons I will always love you blev sjua. Alla masar och kullor som hörde hennes magiska version på Globen tyckte att fel låt vann.

Det mest överraskande, jämfört med tidigare spelningar på Europa-turnén, var att Dolly i Globen plötsligt lade till två nya covers, förutom Lennons Imagine och Kristoffersons Me & Bobby McGee. Vem hade väntat sig Byrds Turn, turn, turn och Mary Hopkins Those were the days?

Nu är Dollys första turné i Sverige på nästan 30 år över. Normalt sett är det också den sista. Men kanske kan den enorma respons hon fått betyda en repris om några år. I så fall ses vi.

Mer läsning

Annons