Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Povel prisar Real Group

Annons

För ett virtuost grupparbete där stämmor med raffinerad precision omfamnar och adlar kräset utvalda melodier och spännande nyskapelser med kick i texten, motiverade Povel Ramel.

The Real Group tackade genom att sjunga "Uti vår hage", som finns med på gruppens nya skiva "Stämning". Gruppen tyckte det var passande eftersom prisutdelningen traditionsenligt hölls i Hagaparken i Stockholm.

Som vanligt de senaste åren lockade ceremonin mycket folk, bland annat tidigare stipendiater som Björn Skifs, Louise Hoffsten och Tomas von Brömssen.

- Jag minns de första åren, då var det bara några människor som låg och åt frukost på filtar här i parken, sa Povel Ramel.

Årets Karamelodikt - stipendiater är de tjugonde i ordningen. Dessutom fyllde Povel Ramel 80 år i lördags, det är 50 år sedan den första "Knäpp Upp"-revyn sattes upp och Stockholm fyller 750 år. Jubiléet till ära hade prissumman höjts till 50 000 kronor ackompanjerat av diplom och karamellstrutar.

- Det är ju fem pristagare i år, sa Povel Ramel.

Margareta Jalkéus, Katarina Stenström, Anders Edenroth, Peder Karlsson och Anders Jalkéus var naturligtvis omtumlade av den prestigefyllda utmärkelsen. I förra veckan sjöng de på invigningen av fotbolls-VM i Söul.

- Jag har aldrig sett något större än den invigningen. Men det här är ju också stort, fast på ett helt annat sätt, sa Katarina Stenström.

Vad har Povel Ramel betytt för er i The Real Group?

- Som grupp egentligen ingenting, som svenskar jättemycket. "Jag diggar dig" är vansinnigt kul men alla i gruppen har sina egna personliga favoriter. Jag har gillat Povel ända sedan "Min galna hage", sade Katarina Stenström.

Povel Ramel erkände att han fick upp ögonen för vokalgruppen via sin fru. Några år innan han samarbetade med dem avbröt hustrun en middag för att se en konsert med The Real Group.

- Så det var hon som tipsade mig.

Instiftare och stipendiater samarbetade för tio år sedan med "Knäpp Igen" och egentligen var det tänkt att sommaren skulle vikts åt "Färdknäpp" - en sommarturné med Povel Ramel, Carola, Johan Ulvesson, Paula McManus och The Real Group. Arrangemanget ställdes dock in.

- Jag gillar inte utomhusarenor. Men jag skulle gärna vilja göra något slags kammarspel med Carola, The Real Group och de andra. Förhoppningsvis blir det något nästa vår, sade Povel Ramel innan han gick i väg för att äta frukost med gamla och nya stipendiater. (PM)

JOHAN SJÖSTRAND

Mer läsning

Annons