Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Postum bagge till Seldahl

Annons

Astrid Lindgrens bortgång gick naturligtvis inte spårlöst förbi vid årets Guldbaggegala på Göteborgsoperan. Programledaren Björn Kjellman hedrade författarinnan genom att visa "vårskrikscenen" ur Ronja Rövardotter, innan Svenska Filminstitutets vd Åse Kleveland tog vid.

- Hon har fått oss alla att tro att allt är möjligt, sa Kleveland.

- Så därför... tack, Astrid!

Kulturminister Marita Ulvskog var på plats i operahuset, bland annat för att dela ut en bagge för bästa dokumentärfilm, och fick ett särskilt välkomnande till de svenska filmarbetarnas firmafest av Björn Kjellman.

- Modigt av dig... det är lite som att skicka in en 15-årig flicka på Hells Angels årsfest.

Så illa var det nu kanske inte för kulturministern, som klarade sig helskinnad från galan efter att ha delat ut dokumentärpriset till Göteborgsfestivalens egen general Gunnar Bergdahl.

Åse Kleveland delade sedan ut Ingmar Bergman-priset om 50 000 kronor till Reza "Före stormen" Parsa för den kontroversiella kortfilmen "Möte med ondskan" som helt nyligen hade premiär på filmfestivalen.

Priserna fördelades tämligen jämnt bland de tre filmer som nomierats till flest baggar; "Leva livet", "Så vit som en snö" samt "En sång för Martin".

Som väntat fick Viveka Seldahl en postum bagge för bästa kvinnliga huvudroll i "En sång för Martin", och hennes livspartner Sven Wollter fick baggen för bästa manliga huvudroll i samma film.

- Jag tänkte snacka lite om mod, tolerans och kärlek, sade Sven Wollter som efter att ha lättat på slipsen höll ett samlat men känsloladdat tacktal.

- Det är Vivekas film. Det var hon som gjorde det möjligt för mig att spela den här rollen, och det vet ni alla som sitter där ute.

Priset för bästa film gick dock inte till Bille August och "En sång för Martin", utan till "Så vit som en snö" av Jan Troell.

Gunnel Lindblom som bland annat spelat med i flera av Ingmar Bergmans största filmer tilldelades årets hedersguldbagge för lång och trogen filmtjänst, i en Guldbaggegala som var 100-procentigt fri från skandaler och oändliga tacktal.

Mer läsning

Annons