Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Porträtt av hyreskaserner

Annons

konst | Falun

Lotti Jadling-Almerén

Måleri

Galleri Hörnan

Till och med 23/9

Lotti Jadling-Almerén målar hyreskaserner som gör skäl för namnet, funkislängor utan arkitektonisk finess, misslyckade som allt annat än tak över huvudet. Om hon hittat dem i Ludvika, där hon växt upp, eller i Täby, där hon nu är verksam som konstnär, vet jag inte.

Det finns något närapå rörande över husens hopplöshet. När de övergivits är skalen totalt avklädda i sitt misslyckande. Men likväl har de rymt mänskliga öden, varit viktiga för några, fungerat som navet livet kretsat kring. Konstnären har visat respekt för detta faktum. Hennes sätt att måla rymmer en renhet som smälter samman den sakliga tonen med den andliga. Himlen är ljus, fasaderna tysta och frågande där de reser sig bak pölar av smältsnö.

Som kontraster i utställningen på Galleri Hörnan infogas enstaka bilder med familjeliv. De tangerar 70-talsrealismens ifrågasättande av idyllen och titlarna har med lätt ironi (?) fått skoluppsatsens naiva ton: "Familjeidyll", "En rolig dag", "Som jag minns det". Men i tekniken finns ingen aggressivitet, färgerna är skira och ljusgenomsläppliga.

Mjukt är även ljuset som omger också den värdige och bistre arbetaren som porträtteras vid sin maskin.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons